#

Міліардера Жеваго викрили на спробі шахрайства навколо інвестицій шинного заводу "Росава"

02.07.2023 14:30
Міліардера Жеваго викрили на спробі шахрайства навколо інвестицій шинного заводу "Росава"
Костянтин Жеваго

Українські суди сприяють олігарху-втікачу Константину Жеваго, порушуючи норми та міжнародні стандарти

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на Апостроф.

Судова система України часто стикається з ситуаціями, коли різні судді розглядають одні й ті ж справи і виносять суттєво відрізняються рішення на основі подібних аргументів. Ця проблема стала особливо очевидною у справах, пов'язаних з олігархом Жеваго та його бізнесовими активами. Ті, хто осмілюється виступати проти "мейнстріму", стають об'єктом особистих негативних згадок на телеканалі "Еспресо", який контролює син підприємця.

Костянтин Жеваго переховується за кордоном через низку кримінальних справ, пов'язаних з виведенням мільярдів гривень з банку "Фінанси і кредит", який він контролював. Йому також закидають отримання хабара за позитивне вирішення суперечки щодо Полтавського ГЗК. Олігарх намагається повернути до себе активи через сумнівні судові рішення. Зокрема, згадуються компанії "Росава", Білоцерківська ТЕЦ і ТОВ "Преміорі".

"Росава" - колишній найбільший виробник шин в Україні. Проте коли у її власника Костянина Жеваго почалися проблеми, завод фактично став занепадати. Завдяки штучним боргам у понад 20 мільярдів гривень, компанія збанкрутувала. Менеджмент створив альтернативну компанію "Преміорі", яка використовує виробничі потужності "Росави" і випускає продукцію під маркою Premiorri. Білоцерківська ТЕЦ також була частиною конгломерату компаній Жеваги, яка забезпечувала постачання електроенергії та тепла. Проте, майно "Росави" та ТЕЦ було віддано в заставу банку "Фінанси і кредит" і Національному банку, які намагаються реалізувати свої права вимог до цих компаній. У судових процесах, пов'язаних з корпоративними правами на активи, Жеваго намагається забезпечити контроль над "Білоцерківською ТЕЦ" і ТОВ "Преміорі". Більшість судових рішень схиляються на його бік, аргументи, використовувані суддями, щоб підтримати позицію Жеваги, виглядають дивно та спірно.

Усе це свідчить про продовження боротьби за активи та вплив Жеваги на судову систему. Переважна більшість рішень на його користь підірвує не лише довіру до судової системи, але й утруднює повернення активів, які можуть бути пов'язані з незаконними діями. Залишається бачити, яким буде подальший розвиток цієї ситуації та чи зміниться судова практика, щоб забезпечити справедливість у судових справах, пов'язаних з олігархом Костянтином Жеваго.

Зараз справи розглядають низка різних суддів і їхні підходи до одних і тих же аргументів скаржників кардинально різняться.

Наприклад, у справі № 911/231/22 суддя Господарського суду Київської області Павло Горбасенко ухвалював рішення щодо “зборів” від 18 січня 2022 року. У ньому він визнав, що ліквідовані компанії не можуть ухвалювати рішень, а отже, фактично збори проходили без кворуму. Інша сторона оскаржила рішення в апеляційному порядку, розгляд призначено на 8 серпня. Цікаво, що уже після винесення рішення на користь опонентів Жеваго, а також після переобрання Горбасенка на посаду голови Господарського суду Київщини, де слухаються і інші справи в інтересах олігарха, про Горбасенка вийшло "розслідування" на каналі "Еспресо" про нібито "захмарні статки" і "фіктивне розлучення". Канал "Еспресо" належить сину Жеваго Івану та його журналісти - регулярні гості на засіданнях щодо активів підприємця. З цього можна зробити висновок, що Жеваго напряму використовує свій телеканал для тиску на суддів.

За схожих обставин, з тими ж учасниками, але щодо "зборів" 28 грудня 2021 року суддя Госпсуду Київщини Тарас Карпечкін ухвалив у справі № 911/172/22 діаметрально протилежне рішення. У цій справі представники офшорних компаній представили довідки про те, що їхні фірми “воскресли” станом на другу половину 2022 року, тобто на момент розгляду справ. Утім це ніяк не підтверджує, що вони були "живі" в момент проведення зборів (законодавство Сполученого Королівства передбачає можливість віднолювати записи в реєстрі, але на час припинення реєстрації компанія втрачає права). Що стосується компанії з Британських Віргінських островів, то суддя досить дивно протрактував міжнародне законодавство, вказавши, що ліквідація компанії за законами БВО ще не означає її ліквідації для України, оскільки закони БВО на Україну не розповсюджуються. Зайве говорити, що це юридичний нонсенс, адже за таких обставин мільйони ліквідованих в одних юрисдикціях фірм вільно б діяли як "живі" у інших. Це призвело б до хаосу. Суддя також не взяв до уваги, що "Росава" та АТ "БілоТЕЦ" не були належно поінформовані про час проведення зборів. Рішення Карпечкіна було оскаржено до Північного апеляційного суду, який у складі судді Сергія Буравльова, Віктора Шапрана, Володимира Андрієнка 13 червня підтвердив це рішення на користь компаній Жеваго.

Третя справа №911/184/22, яку розглядав суддя Антон Лопатін, стосується зборів від 29 грудня 2021, які за аналогічною схемою ініціювали близькі до Жеваго акціонери (ПрАТ "АСК Омега" та СП ТОВ "ФТАК лізинг") - але уже не ПрАТ, а АТ "Білоцерківська ТЕЦ". Вони висунули керівництву товариства щонайменше сім окремих вимог з аналогічним порядком денним і наміром провести збори для зміни керівника і наглядову раду. І в результаті самостійно провели збори, залучивши до них уже відому нам ліквідовану офшорку з БВО, що й у попередніх кейсах (вони були також акціонерами АТ). На зборах директором - як і в ПрАТ - директором також обрали Ігоря Вигулярного.

Суд визнав, що було порушено право “Росави” вносити пропозиції щодо кандидатур на посаду нового директора АТ “БілоТЕЦ”. Крім того, суд підкреслив, що кворум є недостатнім через те, що в зборах брала участь “фірма-мрець”. На відміну від свого колеги Карпечкіна, суддя Лопатін не став довільно трактувати міжнародне право і підтвердив, що “мертва” офшорка з БВО не могла давати голоси. Відповідно, позов було задоволено.

Утім, уже 28 червня Північний апеляційний суд в складі Олени Копитової, Сергія Сотнікова та Олега Остапенка скасував це рішення. Тексту ухвали ще немає, відтак аргументу суду невідомі. Але телеканал "Еспресо" у той же вечір вийшов з переможним сюжетом з заголовком "Феміда дала злочинцям відсіч!".

Різні підходи суддів до трактування одних і тих самих фактів і обставин, інгорування сумнівного походження документів, більші симпатії до однієї сторін у процесуальних питаннях - не новина для судової системи. Власне, це і є одна з причин, чому судова реформа і збільшення прозорості правосуддя є однією з перших вимог від інвесторів, які хочуть працювати в Україні. Втім, антикорупційні зусилля, які призвели до затримання екс-голови Верховного суду всього два місяці тому, демонструють, що ситуація поступово змінюється на краще і ухвалення рішень під зовнішнім тиском - не єдино можливий варіант розвитку подій, та ще й досить небезпечний. Відтак, що більше суддів будуть готові називати речі своїми іменами і виносити рішення на основі права, а не альтернативних аргументів - то швидше Україна отримає шанс на справжнє європейське майбутнє.

Нагадаємо, що олігарха Костянтина Жеваго затримали у Куршевелі, – ДБР.

Читати "Моя Київщина" у Facebook