#

Екс-заступник голови Київської ОДА Олег Корбан "всипав" в "Аграрну партію" майже два мільйони

09.08.2018 14:59
Екс-заступник голови Київської ОДА Олег Корбан "всипав" в "Аграрну партію" майже два мільйони

Останні два роки "Аграрна партія" отримує рекордне для українських партій фінансування від фізичних та юридичних осіб

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Главком".

Аналітики продовжують вивчати фінансові звіти і діяльність партій, а також інформувати суспільство про поступ у реформі партійних фінансів.

Аграрна партія входить до трійки лідерів за ступенем розгалуженості своєї мережі. На кінець 2017 року зареєстровано 318 місцевих організацій партії зі статусом юридичної особи, тоді як у 2016-му таких було 305. Щоправда, рахунки в банку відкриті лише у 62 осередках, що вже є порушенням законодавства.

Крім збільшення кількості осередків, значно зросла і кількість працівників партії: у 2016 році, за офіційними даними, в секретаріаті центрального офісу партії працювало 22 особи, на кінець 2017-го – 67, а якщо врахувати працівників обласних організацій, то – 113 осіб.

Власним майном Аграрна партія не володіє. Все що задекларовано – в оренді.

А от за чим Аграрна партія тримає лідерські позиції, то це за коштами, які були залучені від фізичних та юридичних осіб. Загальна сума внесків, враховуючи обласні осередки партії – майже 16 млн грн. Це абсолютний рекорд серед всіх партій країни: жодну іншу партію фінансово так не підтримують, принаймні офіційно.

Звичайно, що парламентські партії, отримуючи кошти з держбюджету, не зовсім переймаються пошуком спонсорів. Але у випадку Аграрної партії така підтримка свідчить про те, що політична сила знайшла свою нішу і користується підтримкою агрохолдингів та дрібних фермерських господарств.

Найщедрішими донорами можна назвати Олега Корбана, голову Київської регіональної партійної організації. Через свої фірми та особисто він вніс на рахунки Київської обласної та центральної організації більше 1,7 млн грн.

Майже всі спонсори як центральної організації партії, так і осередків на місцях – місцеві фермерські господарства.

Структура видатків Аграрної партії майже не відрізняється від парламентських партій, але все ж є свої особливості.

ТОП-5 видатків Аграрної партії України в 2017 році: 3 млн грн – матеріальні витрати та оплата послуг. Ця графа включає: від банківських послуг та закупівлі канцелярії до проведення соціологічного опитування. Загалом, варто зазначити, що такі загальні фрази в звітах інколи призводять до проплат, які неможливо визначити. 2,8 млн грн було витрачено на заробітну плату працівників.  2,4 млн грн – оренда офісів по всій країні.

2,37 млн грн партія витратила на пропаганду своєї програми та діяльності. І якщо парламентські партії 70-80% видатків на рекламу спрямовують на телебачення, то «аграрії»  зосередились на регіональних друкованих виданнях та зовнішній рекламі. Ця ніша не зовсім заповнена партіями-гігантами, принаймні в міжвиборчий період, і покриває більшість виборців Аграрної партії

Партія також сплатила майже 1,5 млн грн податків та зборів.

Аналізуючи діяльність «аграріїв» другий рік поспіль, можна зазначити про сталий розвиток партії. Це чи не єдина політична сила, яка показує динаміку збільшення регіональних осередків, залучення все більше коштів на свою статутну діяльність як від юридичних, так і фізичних осіб, значне збільшення працівників як в центральній організації, так і на місцях.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: