#

Експерт розповів про компенсацію за зруйноване житло

06.06.2022 12:00
Експерт розповів про компенсацію за зруйноване житло
Фото з мережі інтернет

Аналітик Олег Савичук розповів про компенсацію за зруйноване внаслідок бойових дій житло та пов'язані із цим труднощі

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на ZN.ua.

Олег Савичук зазначає, що певні напрацювання з питань компенсації вже активно розглядають у Верховній Раді. Наразі нардепи зареєстрували законопроєкт.

Автори пропонують, щоб право на отримання компенсації мали об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, управителі багатоквартирних будинків, а також громадяни України, які є:

  • власниками пошкодженого чи знищеного житла;
  • інвесторами будівництва, яке не прийняте в експлуатацію;
  • членами житлово-будівельних кооперативів;
  • спадкоємцями осіб, зазначених у попередніх пунктах.

Громадянину необхідно буде подати заяву та документи щодо зруйнованого чи пошкодженого майна через "Дію" або ЦНАП. Комісія з розгляду питань щодо надання компенсацій ознайомиться з ними, а виконавчий орган місцевої ради, на території якої розташоване пошкоджене житло, має забезпечити надання компенсацій.

Пріоритетне право на отримання компенсацій матимуть багатодітні сім'ї, особи з інвалідністю першої та другої груп, а також учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та сім'ї загиблих ветеранів війни.

Отримати відшкодування можна буде у вигляді:

  • грошової компенсації;
  • об'єкта нерухомого майна;
  • фінансування ремонту та відновлення пошкодженого спільного майна у багатоквартирному будинку.

Компенсацію у вигляді об'єкта нерухомого майна  надаватимуть за знищене житло. На місцеве самоврядування покладається чимало зобов’язань у цьому процесі, тому саме мерів і місцевих депутатів зроблять відповідальними за виконання проєкту.

Експерт зазначає, що законопроєкт має низку вад, які можуть загрожувати сталому функціонуванню державного бюджету та місцевого самоврядування.

По-перше, це масштаб компенсацій. Запропоновані 150 квадратних метрів на один об’єкт нерухомості - це мільйони квадратних метрів і сотні мільярдів гривень.

За словами міністра економіки Юлії Свириденко, станом на 28 березня Росія завдала громадянам шкоди на 90,5 мільярда доларів США: Державному бюджету такі витрати не під силу навіть із міжнародною фінансовою допомогою та репараціями.

По-друге, під удар потрапляє місцеве самоврядування. Оскільки на нього покладає основні обов’язки щодо формування комісії та виплати компенсацій. Також саме місцеве самоврядування підписуватиме договір про фінансування будівництва. Тобто, якщо раптом держава не зможе чи не захоче фінансувати будівництво, відповідальними за це будуть мер і місцева рада.

Законопроєкт ігнорує іноземців і бізнес. Якщо вони звернуться до Європейського суду з прав людини, той, найімовірніше, стане на їхній бік і сам визначить суму компенсацій. 

Олег Савичук попереджає, що на відновлення інфраструктури та країни піде не один рік. Післявоєнна відбудова потребує детального, обережного та зваженого підходу. 

Нагадаємо, що у селищі Димер через російську агресію постраждало 614 будівель.

Читати "Моя Київщина" у Telegram