#

Ексвласник білоцерківської "Росави" мільярдер Жеваго вирішив стати експертом з морських перевезень (ФОТО)

22.04.2024 20:26
Ексвласник білоцерківської "Росави" мільярдер Жеваго вирішив стати експертом з морських перевезень (ФОТО)
Костянтин Жеваго

Колишній власник білоцерківської "Росави" Костянтин Жеваго вирішив стати експертом з морських перевезень

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Апостроф".

Відтепер Жеваго акцентує увагу на важливості розвитку перспектив економіки України:

Україна має розвивати морський експорт, робити тарифи на перевезення доступними та конкурентоспроможними, а компанії-перевізники мають бути застраховані від військових ризиків. 

Після початку повномасштабної війни Україна запустила роботу морського коридору у серпні 2023 року. І вже у наступні 5 місяців 2023 із серпня по грудень включно Україна експортувала морем близько 13 млн тонн вантажів. Для порівняння, лише за перші два місяці 2024 року наша державна експортувала майже 17 млн. тонн продукції морським шляхом.

Це свідчить про перспективність цього виду перевезень і подальший розвиток морського експорту допоможе нівелювати важливість і залежність від перевезень суходолом. А відтак, Україна не буде вразлива до будь-яких блокад на кордонах з сусідніми державами, як це зараз відбувається на прикладі Польщі. Україна не буде перебувати у залежності, не буде втрачати заробіток і зазнавати збитків

– зазначив Жеваго.

Актуально: ексвласник білоцерківської "Росави" скуповує нерухомість у Києві, перебуваючи у міжнародному розшуку.

Морський експорт налагодився завдяки безпеці пересування суден, яку забезпечили міжнародні партнери. До того ж британські компанії організували для українських суден систему страхування.

Читайте також: олігарх-втікач Жеваго обвалив вартість акцій Ferrexpo.

Програма передбачає можливості для страхування не лише суден, що перевозять агропродукцію, а й кораблів, які везуть решту товарів – руду, сталь, верстати та багато іншого.

Якщо у жовтні 2023 ставки страхування доходили до 4% вартості всього вантажу, то в лютому цього року вартість страховки 0,75% – майже в 6 разів нижче.

За таких умов набагато більше українських компаній шукатимуть можливості для перевезення своїх вантажів морем, а якщо врахувати факт блокади кордону з боку Польщі, то це найефективніша альтернатива. Особливо для великого бізнесу

– аналізує бізнесмен Костянтин Жеваго.

Завдяки таким підходам, Україна фактично вийшла на довоєнний рівень експорту морем. Це свідчить про великі перспективи цього виду експорту і дозволить Україні не лише укріпити економіку в умовах війни, а й створити можливості для подальшої повоєнної відбудови країни. Також це дасть можливість залучити іноземних інвесторів та не залежати від перешкод з боку сусідніх країн під час перевезень суходолом.

Варто зазначити, що Костянтин Жеваго переховується за кордоном через низку кримінальних справ, пов'язаних з виведенням мільярдів гривень з банку "Фінанси і кредит", який він контролював. Йому також закидають отримання хабара за позитивне вирішення суперечки щодо Полтавського ГЗК. Олігарх намагається повернути до себе активи через сумнівні судові рішення. Зокрема, згадуються компанії "Росава", Білоцерківська ТЕЦ і ТОВ "Преміорі".

"Росава" - колишній найбільший виробник шин в Україні. Проте коли у її власника Костянина Жеваго почалися проблеми, завод фактично став занепадати. Завдяки штучним боргам у понад 20 мільярдів гривень, компанія збанкрутувала. Менеджмент створив альтернативну компанію "Преміорі", яка використовує виробничі потужності "Росави" і випускає продукцію під маркою Premiorri. Білоцерківська ТЕЦ також була частиною конгломерату компаній Жеваго, яка забезпечувала постачання електроенергії та тепла. Проте, майно "Росави" та ТЕЦ було віддано в заставу банку "Фінанси і кредит" і Національному банку, які намагаються реалізувати свої права вимог до цих компаній. У судових процесах, пов'язаних з корпоративними правами на активи, Жеваго намагається забезпечити контроль над "Білоцерківською ТЕЦ" і ТОВ "Преміорі". Більшість судових рішень схиляються на його бік, аргументи, використовувані суддями, щоб підтримати позицію Жеваго, виглядають дивно та спірно.

Нагадаємо, що міліардера Жеваго викрили на спробі шахрайства навколо інвестицій шинного заводу "Росава".


Читати "Моя Київщина" у Telegram