#

Філя Жебровська: після 24 лютого 2022 "Фармак" втратив продукції на 1,5 мільярди на Макарівщині

06.07.2023 12:30
Філя Жебровська:  після 24 лютого 2022 "Фармак" втратив продукції на 1,5 мільярди на Макарівщині
Знищений склад "Фармак"

Голова наглядової ради ПАТ "Фармак" Філя Жебровська розповіла, що після 24 лютого 2022 вони втратили продукції на 1,5 мільярди на Макарівщині

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на інтерв'ю Філі Жебровської  журналу Forbes Ukraine.

"Фармак" є флагманом вітчизняного ринку, який експортує продукцію до понад 50 країн світу.

Філя Жебровська розповіла:

На початку 2022 року ми усвідомлювали ризик вторгнення та готувалися: оновили безпекові протоколи, підготували сховище, зробили запаси сировинних матеріалів та пального.
До ранку 24 лютого працювали у штатному режимі, а потім були змушені ненадовго зупинити виробництво, адже почалися обстріли Києва. Попри чутки, що російські танки вже на Оболоні, ми діяли швидко: демонтували IT-обладнання та перенесли всю нашу інформаційну систему у хмару. Також допомагали іншим, зокрема оперативно відвантажили цілу машину ліків до військового шпиталю.

5 березня команда дізналися про знищення складу у Калинівці Макарівського району.

Збитки становили 1,5 млрд грн. На знищеному складі зберігалася готова продукція та первинне пакування.

Поборовши шок, компанія почала працювати над неупакованою продукцією, а вже 7 березня відновила виробництво.  

Український ринок з початку війни впав на 22%. "Фармак" постраждав трохи менше – на 16%. 

За останній рік у деяких країнах, зокрема, у Польщі, компанія має відчутне зростання попиту. У деяких, навпаки, спад: "Фармак" ще не вийшов на довоєнний рівень продажів до Узбекистану, Казахстану, Киргизстану, але вже трохи збільшив показники в Грузії та Азербайджані.

Після 24 лютого 2022 року компанія закрила представництво у білорусі, а з росією воно було закрите ще в 2014 році.

Нині "Фармак" активно розширює географію присутності: зокрема власне представництво запрацювало у Вʼєтнамі, також активізувалася робота із ринком Великої Британії.

Нагадаємо, що 100 сімей Копилівського та 107 сімей Мотижинського старостатів отримали адресну матеріальну та грошову допомогу для початку, відновлення або підтримання сільськогосподарського джерела прибутку.

Читати "Моя Київщина" у Telegram