#

Гендиректор МАГАТЕ надасть допомогу Україні у сфері ядерної безпеки

29.03.2022 14:40
Гендиректор МАГАТЕ надасть допомогу Україні у сфері ядерної безпеки
Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі їде в Україну, щоб розпочати надання допомоги у сфері ядерної безпеки

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на IAEA.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі прибув в Україну для переговорів із високопоставленими урядовцями щодо запланованого надання МАГАТЕ термінової технічної допомоги для забезпечення безпеки ядерних об’єктів країни та запобігання ризику аварії. 

Метою візиту генерального директора є започаткування оперативної підтримки та безпеки ядерних об’єктів України. Очікується відрядження експертів МАГАТЕ на пріоритетні об’єкти та перевезення життєво важливих предметів безпеки та безпеки, включаючи обладнання для моніторингу та аварійної допомоги.

Гроссі сказав:

Військовий конфлікт ставить під безпрецедентну небезпеку українські атомні електростанції та інші об’єкти з радіоактивними матеріалами. Ми повинні вжити термінових заходів, щоб переконатися, що вони можуть продовжувати працювати безпечно, а також зменшити ризик ядерної аварії, яка може мати серйозний вплив на здоров’я та навколишнє середовище як в Україні, так і за її межами.

Зазначимо, що протягом цього тижня генеральний директор відвідає одну з атомних електростанцій України.

МАГАТЕ розробило конкретні та детальні плани надання допомоги в безпеці ядерних об’єктів України, які містять п’ятнадцять ядерних енергетичних реакторів на чотирьох станціях, а також Чорнобильську АЕС, де розташовані об’єкти поводження з радіоактивними відходами після аварії 1986 року. Технічна допомога МАГАТЕ також сприятиме умовам для того, щоб МАГАТЕ продовжувало здійснювати свою діяльність з гарантій в Україні відповідно до свого мандату з нерозповсюдження.

З початку конфлікту генеральний директор Гроссі висловив серйозну стурбованість погіршенням ситуації з безпекою ядерних об’єктів України. Він підкреслив прихильність і готовність МАГАТЕ допомогти забезпечити дотримання семи необхідних стовпів для забезпечення безпеки. 

Гендиректор МАГАТЕ запевнив:

Вже було кілька близьких дзвінків. Ми не можемо дозволити собі більше втрачати час. Цей конфлікт уже спричиняє неймовірні людські страждання та руйнування. Експертиза та можливості МАГАТЕ необхідні, щоб запобігти тому, що це також призведе до ядерної аварії.

Очікується, що генеральний директор проведе прес-конференцію після повернення до Відня наприкінці цього тижня.

Нагадаємо, що російські окупанти без захисту проїхалися територією Рудого лісу в Чорнобильській зоні, піднявши радіоактивний пил.

Читати "Моя Київщина" у Facebook