#

Голова КОДА Терещук провів засідання робочої групи з вивчення проблемних питань театру ім. Саксаганського

21.01.2019 11:11
Голова КОДА Терещук провів засідання робочої групи з вивчення проблемних питань театру ім. Саксаганського
Засідання робочої групи з вивчення проблемних питань театру ім. Саксаганського

Більше чим тиждень тому, 11 січня пройшло засідання робочої групи з вивчення проблемних питань театру ім. Саксаганського, а також необхідності його подальшого ефективного функціонування

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із посиланням на "Тиждень".

Обговорення стало логічним продовженням минулорічної виїзної наради очільника області, проведеної у Білій Церкві.

Відкриваючи засідання, головуючий – голова КОДА Олександр Терещук зазначив, що питання театру наболіле, необхідне і пов’язане із багатьма проблемами, вирішити які власне і допоможе створена робоча група.

Розповісти про ситуацію, яка склалася в театрі і висловити власне бачення проблеми, а також подальшої організації роботи закладу культури Олександр Терещук цілком передбачувано попросив начальника управління культури, національностей і релігії КОДА Ігоря Подолянця. Останній, хоч і розповів про події, які відбувалися в театрі з моменту закінчення терміну дії контракту В’ячеслава Ускова, проте спершу зазначив, що відповідно до статуту засновником і органом управління театру є Київська обласна рада, вона ж відповідно до закону здійснює конкурсну процедуру з призначення керівників КП та укладає з ними контракт. Затвердження персонального складу конкурсної комісії та організація її роботи, призначення і звільнення керівника КП також винятково компетенція ради. А от управління культури КОДА втручатися в роботу комісії не має права. Отака от вигідна політика невтручання!

Склалося враження, що доповідь Ігоря Подолянця була спрямована на те, щоб замовчати реальні проблеми театру. Так, наприклад, він повідомив, що 12 серпня закінчився контракт із директором В’ячеславом Усковим, 13-го було призначено в.о. директора Богдана Пущака. І ні слова про те, що конкурс був оголошений із кількаденною затримкою і що саксаганці просили голову обласної ради Ганну Старикову призначити в.о. директора до закінчення конкурсу В’ячеслава Ускова, а їхнє прохання проігнорували.

Далі інформація про те, що КОР було сформовано конкурсну комісію. І знову жодного слова про те, що формувалася вона із порушеннями, оскільки усі громадські організації профільного спрямування, діяльність яких безпосередньо пов’язана із мистецькою справою, навіть не були допущені до участі у конкурсному доборі, адже як з’ясувалося, вони подали неналежним чином оформлені документи. (До речі, 18 липня 2018 року "Тиждень" звертався із запитом до голови КОР щодо роз’яснень цієї ситуації, проте відповіді так і не отримав).

Підписуйтеся на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

Не розповів Ігор Подолянець і про численні порушення, які мали місце зокрема і під час проведення повторного конкурсу на посаду директора театру. Проте зазначив, що 2-го і 9 січня він і режисер-постановник Сергій Архипчук, виконуючи розпорядження голови КОДА, були в театрі, переглядали вистави, у висновку – театр працює стабільно, але, судячи із новорічних вистав, "художній смак потребує вищого рівня".

"Мене цікавить, щоб функціонував театр, щоб люди в нього ходили, відчували насолоду від вистав, адже ми сьогодні можемо вийти із будь-якою пропозицією до обласної ради, – відповів на тираду начальника управління культури Олександр Терещук. А також додав, що йому не зрозуміло, чому керівник культури не впливає на процеси, які відбуваються в театрі:

"Ми на усі процеси впливаємо і всіма займаємося – обов’язково! Що це у вас за культура своя?" – обурювався очільник області".

Коли взяв слово депутат Київської обласної ради Анатолій Даниленко, він також зазначив, що Ігор Подолянець як керівник напрямку, доповідаючи питання, мав би відзначити, що КОР діяла всупереч бажанню колективу театру, до якого б мала дослухатися, і допускала порушення під час проведення конкурсів. І саме про це, на думку депутата, мав би доповісти Ігор Подолянець голові КОДА.

"Під час другого конкурсу члени трудового колективу до комісії взагалі не ввійшли, хоча за законом повинні бути присутніми", – зауважив Анатолій Даниленко.

На запитання Олександра Терещука, чому склалася така ситуація, відповів начальник управління з питань комунальної власності та житлово-комунального господарства КОР Максим Кравець. І цей начебто не при ділах – участі у комісії повторного конкурсу не брав. Проте, зі слів голови конкурсної комісії, а нею була пані Бабій (яка так зручно була відсутня на засіданні із губернатором) – може повідомити, що пропозиція не була оформлена правильно з юридичної точки зору, відповідно до процедури, тому і була відхилена.

До речі, про відсутніх, не було на засіданні робочої групи і депутата В’ячеслава Хмельницького, голови комісії з питань управління комунальною власністю, приватизації та житлово-комунального господарства.

За результатами обговорення цього питання Олександр Терещук запропонував, що юристи департаменту вивчать питання і на наступному засіданні нададуть відповідь, наскільки це рішення було законним і чи була правомочною у зв’язку із цим подальша робота конкурсної комісії без участі трудового колективу.

"Я вважаю, що ухвалювати будь-які рішення без трудового колективу, неправильно", – зазначив голова КОДА, а також додав, що потрібно до цієї роботи залучити юристів Міністерства культури, щоб розглянути питання об’єктивно і прозоро.

Дуже емоційним був виступ депутата Київської обласної ради Наталії Бігарі, яка просила в.о. директора театру Богдана Пущака не проводити репресивних дій стосовно певних людей у колективі, тому що вони заслуговують поваги. Саме вони відстоювали інтереси театру і директора в мороз, бо він цього, на їхню думку, заслуговував.

"А ви ще цього не заслужили в колективі, – зауважила депутат Богдану Пущаку, – і повинні зрозуміти, що прийшли керувати не підприємством, а театральною спільнотою. Окрім того, потрібно поважати людей, які до вас створили такий колектив".

Також під час засідання робочої групи розглядали питання фінансування театру. Губернатор сказав, що чув, що заклад культури останніми роками мав із цим проблеми.

"З року в рік актуальною темою залишається фінансування театру. Після спілкування з депутатами ми зрозуміли, що для його функціонування, кошти потрібно виділяти з бюджету. Ми за те, щоб надавати допомогу, але надходили певні нарікання, адже театр повинен працювати та заробляти кошти також. Окрім того, депутати з інших районів області, повідомили, що запрошували театр, але колектив не зміг виїхати. Тому на сьогоднішній день робоча комісія має визначити пріоритети. Ми маємо разом включатися в роботу, знаходити шляхи вирішення проблем і спільними зусиллями будувати системну взаємодію", – наголосив Олександр Терещук.

Отже, тепер члени робочої групи будуть збирати усі матеріали, які стосуються театру, щоб потім ухвалити компетентні рішення. Обіцяли зустрітися вдруге через 10 днів, а поки що, на час роботи комісії, очільник області рекомендував в.о. директора Богдану Пущаку призупинити звільнення працівників театру і не змінювати штатні розписи.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: