#

Грицак готує позов до Міжнародного суду ООН через військові злочини РФ (ВІДЕО)

07.05.2018 13:26
Грицак готує позов до Міжнародного суду ООН через військові злочини РФ (ВІДЕО)
Голова СБУ України Василь Грицак

Голова СБУ Василь Грицак оприлюднив на брифінгу матеріали розслідування, які доводять безпосередню участь російських військових у обстрілах мікрорайону "Східний" у Маріуполі 24 січня 2015 року. Висновки розслідування найближчим часом будуть передані до Міжнародного суду ООН за позовом України щодо порушення Російською Федерацією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму 1999 року та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1965 року

Як передає інформаційний портал "Моя Київщина" про це на сьогоднішньому брифінгу розповів заявив голова СБУ Василь Грицак.

Унаслідок цього військового злочину загинуло двадцять дев’ять громадян України, дев’яносто два отримали поранення, пошкоджено житлові та нежитлові будинки, ринки.

"Під час досудового розслідування нашими слідчими встановлено та доведено, що цей терористичний акт здійснено кадровими російськими військовослужбовцями із застосуванням двох штатних реактивних дивізіонів Збройних сил РФ", - повідомив Василь Грицак.

З території Росії операцією безпосередньо керував начальник ракетних військ та артилерії Південного військового округу Збройних сил РФ генерал-майор Ярощук Степан Степанович.

У тимчасово окупованому Донецьку обстрілом керував полковник ЗС РФ Цаплюк Олександр Йожефович, позивний "Горець".

Координацію дій російських реактивних дивізіонів здійснював підполковник ЗС РФ Власов Максим Володимирович, позивний "Югра".

Слідчі СБУ встановили безпосередню участь в обстрілах підрозділів 200-ї Печенгської окремої мотострілецької бригади та 2-ї Гвардійської Таманської мотострілецької дивізії (колишня 5-та окрема Гвардійська Таманська мотострілецька бригада).

"Завдяки проведеній кропіткій роботі вдалося похвилинно зафіксувати та задокументувати перетин російськими підрозділами російсько-українського кордону та шлях на позиції терористів, з яких здійснювався обстріл Маріуполя", - підкреслив Голова Служби.

Два дивізіони реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» зі складу Збройних сил РФ здійснили понад 120 пострілів по мирному місту некерованими реактивними осколково-фугасними снарядами С-21ОФ.

"Після отримання інформації про виїзд на ділянку місії ОБСЄ російські військовослужбовці почали трусливо "замітати" сліди злочину та ховати техніку для подальшого повернення до РФ", - наголосив Василь Грицак. Він констатував, що у перехоплених розмовах є велика кількість ненормативної лексики, тому на брифінгу була продемонстрована скорочена версія. Слідчі СБУ задокументували увесь ланцюжок організації, координації та виконання кадровими військовими РФ цього злочину проти мирного населення України.

Наразі одинадцятьом військовослужбовцям ЗС РФ, а також їх пособникам з числа бойовиків терористичної організації "ДНР", причетним до злочинних обстрілів, повідомлено про підозру у вчиненні теракту та веденні агресивних воєнних дій.

Рішення про обстріл мирного міста іншої країни не приймається на рівні генерал-майорів. «Зрозуміло, що санкції на здійснення цього терористичного акту приймалися вищим політичним та військовим керівництвом Росії», - зазначив Голова СБУ. За його словами украй цинічно, що 2-га Гвардійська Таманська мотострілецька дивізія, колишня 5-та окрема Гвардійська Таманська мотострілецька бригада, яка обстрілювала Маріуполь, візьме участь 9-го травня у параді в Москві на Червоній площі.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: