#

Гройсман дотис Коболева: ціна на газ для населення знижена на 300 грн

24.04.2019 13:47
Гройсман дотис Коболева: ціна на газ для населення знижена на 300 грн
Фото з мережі Інтернет

Ціна на блакитне паливо для споживачів буде знижена у травні на 300 грн за тисячу кубометрів 

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на брифінг Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана 23 квітня у Київській області, передає інформаційний портал "Моя Київщина".

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що зниження "Нафтогазом України" ціни на газ на 300 гривень за тисячу кубів з травня є гарним початком для подальшого здешевлення блакитного палива для населення.

"Я радий, що вистачило здорового глузду для того, щоб зробити заяву, що з 1 травня ціна на газ буде опущена на 300 гривень за тисячу кубів. Це гарний початок для подальших знижень, відповідно до знижень цін, які відбуваються на міжнародних ринках. Коли вони як монополісти  ("Нафтогаз України", - Ред.) починають використовувати своє ексклюзивне становище і крутити цим питанням, враховуючи лише свої комерційні інтереси, то це ненормально", - наголосив Прем'єр.

Зниження ціни на газ глава Уряду вимагав від "Нафтогазу України" двічі. А також поставив вимогу до монополіста шукати нові джерела закупівлі газу та збільшувати власний видобуток.

"Вони пішли на це. Крім того, у контракті було зобов'язання формувати більше власного видобутку, забезпечувати транзит. Але я хочу сказати "Нафтогазу" і всім керівникам: третього разу не буде. Я не буду ставити ультиматумів, я на наступний день на найближчому засіданні Уряду запропоную ухвалити рішення", - заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Нагадаємо, що 1 травня планувалося підвищити ціну на газ на основі договорів з Міжнародним валютним фондом. Проте утриматися від цього дозволила цінова кон'юнктура на ринку Європи. Завдяки дуже теплій погоді в другій половині лютого різко знизилося споживання газу для опалення. Тому рівень заповнення європейських газосховищ становив близько 40%. У ситуації, коли багато трейдерів не мали коштів оплатити зберігання цього газу до наступної зими, їм доводилося різко знижувати ціну на нього.

Саме тому нинішня ситуація разюче відрізняється від минулорічної, коли в Європі холодні лютий і березень, відтак був використаний практично весь газ із  газосховищ. Як наслідок, спотові ціни на газ у березні і квітні 2018 року були майже вдвічі вищі за нинішні.

Експерти також вважають, що міфом є твердження, що купувати газ в Росії для України буде дешевше та пояснюють чому.

"В Україну імпортується газ, який продають його власники – різні європейські газові трейдери. Так, фізично це може бути газ із Сибіру, ​​але його ціна і доступні обсяги визначаються на торгових майданчиках (хабах) в Європі, а не в Москві. З кожним роком обсяги продажів газу зі США в Європі лише зростатимуть, що має позитивно вплинути і на ціни. І тоді ситуація, коли купівля газу в ЄС буде для України вигіднішою, ніж безпосередньо в Росії, зможе стати не винятком, а правилом", - вважає Карел Хірман, експерт з енергетики Стратегічної групи радників з підтримки реформ при Уряді України.

Як повідомлялося раніше, Кабінет міністрів України знизив норму споживання газу для споживачів без лічильників з 3,29 м3 до 3,28 м3 на одну людину для домогосподарств з газовою плитою і централізованим гарячим водопостачанням.

Дане рішення Уряд ухвалив у відповідь на оскарження облгазами/газзбутами у судах прийняті 30 січня норми споживання, які були встановлені постановою №63 на рівні 3,29 м3 на одну людину для домогосподарств з газовою плитою і ЦГВ; 5,39 м3 – з газовою плитою, без ЦГВ і водонагрівача; 10,49 м3 – з газовою плитою і водонагрівачем.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: