#

Громада проти будівництва алюмінієвого заводу на Васильківщині

10.08.2018 10:27
Громада проти будівництва алюмінієвого заводу на Васильківщині

Ініціативна група села Барахти подала скаргу до Васильківської держадміністрації щодо незаконного ливарного виробництва у селі

Про це повідомляє "Моя Київщина" із посиланням на "Погляд".

У ній говориться: "Громада села Барахти Васильківського району та мешканці сіл Кодаки, Тростинка, Велика Вільшанка, Погреби занепокоєні ситуацією навколо будівництва та експлуатації об’єкта ТОВ 2АМТТ" "Виробництво заготівок, елементів, комплектуючих та конструкцій (з виробництвом алюмінію та його сплавів потужністю до 3000т/рік…".

Нагадаємо, що днями у селі Барахта Васильківського району жителі збунтувалися проти того, що підприємець вирішив побудувати завод з виробництва та складування виробів з алюмінієвих конструкцій.
Скандал розгорівся після того, як місцеві мешканці пішли працювати на новий об’єкт будівництва і побачили, що по факту там зводиться плавильний завод. "Голова нашої сільради зробила запит до заводчиків і отримала відповідь, що там дійсно будуються пічки для переплавлення алюмінію, – розповів журналісту ІА "Погляд" член ініціативної групи Олександр Безобчук. – Проблема в тому, що завод стоїть в центрі села на пагорбі, тоді як майже все село знаходиться в низині, тож куди б не подув вітер, три чверті повітряних потоків все одно будуть йти на жилі будинки, школу…".


Щоб не допустити такого виробництва у селі, за загальних зборах 4 серпня 2018 року ініціативною групою було зібрано до 1000 підписів мешканців села проти будівництва заводу. А 6 серпня 2018 року на зборах Барахтівської сільської ради, де зареєструвалося близько 800 осіб, було вирішено вжити заходи щодо припинення будівництва нежитлової будівлі виробничо-складського призначення з вбудованими адміністративно-побутовими приміщеннями за адресою: вул. Михайлівська, 52 а, село Барахти. Зокрема селяни ухвалили рішення звернутися :
– до Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області з клопотанням про скасування Декларації про початок виконання будівельних робіт;
– до суду щодо розірвання договору оренди земельної ділянки від 28 грудня 2016 року між Барахтівською сільською радою та фізичною особою Юрієм Лакеєм;
– до правоохоронних органів.
Наразі завод призупинив свою діяльність, про що повідомив у листі від 6 серпня 2018 року Голові сільської ради Валентині Савчук, заявивши про своє небажання іти проти громади села.

Але на думку ініціативної групи і мешканців села Барахти, завод планує продовжувати діяльність. "Ми у своїй більшості у селі проти такого будівництва, віри до таких забудовників немає", – підкреслив Олександр Безобчук.

Перемогла чи потерпіла поразку громада села у цій справі, покаже тільки час.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: