#

Ірпінь став першим учасником проєкту "100 сонячних шкіл"

28.11.2022 14:30
Ірпінь став першим учасником проєкту "100 сонячних шкіл"
Фото з місця подій

Ірпінській школі №17 – віднедавна ліцею "Мрія" – вже не страшні електровідключення, адже тут установили сонячну станцію

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "ITV".

Засновниця фонду "Енергетична дія для України" Юліана Онищук розповіла, що фонд започаткував у вересні проєкт "100 сонячних шкіл України", спрямований на те, щоби встановлювати такі сонячні станції із системами збереження енергії на даху. 

52 сонячні панелі встановили на даху школи ще за тепла. Енергія сонця буде накопичуватися в акумуляторах. Якщо ж світло в Ірпені відключать, школа зможе автономно функціонувати до чотирьох годин.

Директор Ірпінського ліцею "Мрія" Іван Пташник зазначив:

Потужність регенерації цієї системи сонячних панелей допомагає зберегти в цих акумуляторах приблизно 35 кіловат енергії, а потужність, яка буде вироблятися на школу – 20 кіловат. Коли буде "місцеве" світло, воно акумулюватиметься і на рік буде нам економити приблизно 30–35% комунальних платежів.

Зараз станція проходить пусконалагоджувальні роботи. Систему збереження можна також заповнювати від працюючої електромережі й використовувати як великий павербанк. Він зможе давати живлення школі, коли мережа не працюватиме.

Наміри про подальшу співпрацю міста з фондом "Енергетична дія для України" міський голова та засновниця фонду закріпили у відповідному меморандумі.

Олександр Маркушин підсумував:

40 медичних закладів України будуть обладнані такими панелями і будуть енергонезалежні. Я сьогодні одразу на підписанні меморандуму запропонував, що наша Ірпінська центральна лікарня готова бути учасницею цього проєкту. Усім, що буде залежати від нас, від міської ради, ми готові допомагати.

Нагадаємо, що наразі в місті Ірпінь триває ремонт понад 30-ти багатоповерхових будинків, які пошкодили російські окупанти.


Читати "Моя Київщина" у Facebook