#

Євродепутати хочуть списати борги України та заморозити активи російських олігархів

21.05.2022 15:50
Євродепутати хочуть списати борги України та заморозити активи російських олігархів
Фото з мережі Інтернет

У четвер, 19 травня, Європарламент ухвалив резолюцію, де закликає ЄС списати борги Україні, а також посилити санкції щодо росії та конфіскувати заморожені активи російських олігархів

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на сторінку "DW".

За прийняття резолюції щодо соціальних і економічних наслідках для ЄС російської війни проти України, євродепутати голосували підняттям рук, тому точна кількість голосів невідома.

Цією резолюцією Європарламент закликав конфіскувати заморожені в Євросоюзі активи російських олігархів. Зазначимо, що зараз у Єврокомісії поки лише працюють над правовими можливостями такої конфіскації. Також пропонують запровадити санкції проти європейців, які досі перебувають у складі рад великих російських держкомпаній.

У документі наголошується, що російська військова агресія проти України та запроваджені через неї санкції впливають на економічне відновлення ЄС після пандемії коронавірусу.

При цьому євродепутати наголосили, що "демократія та свобода не можуть виражатися у грошовому еквіваленті чи соціальному комфорті", і висловили солідарність з Україною. Резолюція закликає до списання боргів України, а також просить ЄС вести роботу над трастовим фондом солідарності для країни.

Також у резолюції йдеться про те, що наявних фінансових програм ЄС може виявитися недостатньо для протистояння наслідкам війни. Серед іншого, євродепутати запропонували створити фонд для стратегічної автономії Європи, із якого має фінансуватися транскордонна енергетична інфраструктура та відновлювана енергетика.

Нагадаємо, що французький регіон Іль-де-Франс надає понад 1,1 млн євро на проєкти для підтримки України, пов’язані з Київською та Чернігівською областями.

Читати "Моя Київщина" у Telegram