#

Київщина серед лідерів "дерибану" коштів на відбудову - розслідування

23.11.2023 16:30
Київщина серед лідерів "дерибану" коштів на відбудову - розслідування
Фото з мережі Інтернет

Київська область потрапила у п'ятірку лідерів "дерибану" коштів на відбудову

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на видання "Хвиля".

"Велике будівництво" було і залишається одним із найбільш розкручених та скандальних мегапроектів чинної влади. Щороку воно "з'їдало" у рази більше бюджетних коштів, ніж було на нього заплановано.

Лише у 2021 році витрати держбюджету на будівництво доріг становили 132 млрд. грн. - це майже втричі більше, ніж було визначено заздалегідь. А 2022 року планували витратити вже 140 млрд. грн.

Ймовірно, 30% від загальних витрат на інфраструктуру становлять "відкати". Більше того, деякі правоохоронці навіть дуже просунулися в доказі цього твердження. 

За три з половиною роки "Великого будівництва" у системі Мінінфраструктури було сформовано виробничо-будівельний кластер компаній із освоєння державних коштів на загальнобудівельних роботах: дороги, мости, стадіони.

Після 24 лютого 2022 року група "ефективних державних менеджерів", у кооперації з "бетонною мафією", швидко зорієнтувалася і в проблемах країни знайшли для себе нові можливості для освоєння коштів у космічних обсягах.

Кабінет Міністрів України на базі агенцій Укрінфрапроект та Укравтодор, створив Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України (Агентство відновлення) та призначив його головою відомого антикорупціонера, блогера, журналіста, політика, патріота, шанувальника грантів Мустафу Найєма.

Для реалізації ідеї глобального дерибану "державниками" та "бетонною мафією" було пролобійовано постанову Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 № 1482. У рамках реалізації цієї постанови з вертикалів інфраструктури (Шмигаль – Кубраков – Найєм) та енергетики (Шмигаль – Галущенко – Кудрицький) були спущені всі необхідні доручення.

Також всі закупівлі вирішено було проводити без застосування публічної процедури, а всі господарські процеси та документообіг були засекречені.

Пізніше "ідея фікс" трансформувалася у будівництво на магістральних підстанціях НЕК "Укренерго" (всього 85 підстанцій) захисних залізобетонних конструкцій. Функцію замовника з такого будівництва поділили між Агентством відновлення (22 підстанції) та НЕК "Укренерго" (63 підстанції). На 22 підстанціях, які віднесені до компетенції Агентства поновлення, знаходиться 89 трансформаторів. Планується, що кожен із цих трансформаторів буде накритий залізобетонною конструкцією. Попередня вартість однієї з них складає від 69 до 120 млн. грн. 

Сама ж конструкція має розмір 250*250 м-коду. 

Наприклад, для ПС 750 кВ "Київська", за попередніми оцінками, така конструкція коштуватиме 20 млрд. грн. І це лише загальнобудівельна частина, без вартості демонтажу/монтажу обладнання та перезаведення мереж на локацію поряд. А таких об'єктів планується 7 штук.

Ось уже майже рік документально, і півроку безпосередньо на будівельних майданчиках магістральних підстанцій України цей дерибан відбувається.

Загалом чемпіонами з дерибану є Київська, Чернігівська, Сумська, Харківська та Львівська регіональні служби відновлення, а улюбленими підрядниками є ГК "Автострада", Ростдорбуд, Основа, Техно-Буд-Центр, Укртрансміст , та Онур Конструкціон Інтернешнл.

Нагадаємо, що у Вишневому планують за 193 млн грн перебудувати старий кінотеатр на приміщення міськради.

Читати "Моя Київщина" у Telegram