#

Київщина у своїх електоральних вподобаннях не демонструє яскраво виражених регіональних відмінностей, - соціолог

12.10.2018 07:00
Київщина у своїх електоральних вподобаннях не демонструє яскраво виражених регіональних відмінностей, - соціолог

Соціологічна компанія Аctive Group провела комплексне дослідження електоральних настроїв українців за двома основними напрямками – президентські та парламентські вибори

Про результати опитування журналістам сьогодні повідомив засновник соціологічної компанії "Active Group" Андрій Єременко під час прес-конференції, яка відбулась в прес-центрі "Українських новин" 11 жовтня, передає "Моя Київщина".

Андрій Єременко зазначив під час прес-конференції, що столичний регіон у своїх електоральних вподобаннях не демонструє яскраво виражених регіональних відмінностей і, за винятком кількох моментів, збігається з електоральними вподобаннями Центральної України. Для розуміння передвиборних симпатій мешканців Київщини Єременко наводить дані в цілому по Україні.

За результатами соціологічного дослідження рейтингів потенційних кандидатів на президентських виборах-2019 році чинний Президент Петро Порошенко зайняв третє місце з 8,5% голосів. На другому місці розмістився лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко з 9,5% підтримки. Перше місце зайняла голова фракції "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" у Верховній Раді Юлія Тимошенко – її готові обрати 11,7%. Такі відповіді респонденти дали на питання: "За кого ви б проголосували якби президентські вибори відбулись наступної неділі?".

Андрій Єременко зазначив, що різниця між Порошенком та Гриценком знаходиться в межах статистичної похибки. "Ситуація тут може свідчити про те, що другу сходинку рейтингу, ймовірно, займає чи займатиме чинний очільник держави", - сказав соціолог.

Що стосується безпосередньо Київщини, то соціолог виокремлює тут певну тенденцію, яка не повторюється в жодному іншому регіоні, і може кардинально змінити баланс сил в регіоні не на користь лідерки рейтингу.

"При детальному спілкуванні з соціологами виборці саме на Київщині часто чомусь соромляться визнати, що вони на наступних президентських виборах готові підтримати Петра Порошенка. Трапляються люди, які соромляться говорити, що підтримують Порошенка, бо це "не модно". Вони сумарно складають до 5% електорату в регіоні. Якщо це додати до 8-9% підтримки президента, то це виводить Порошенка на перше місце в області".

Решта рейтингу електоральних вподобань виглядає наступним чином: Володимир Зеленський отримав би на президентських виборах 6,6% голосів, голова Радикальної партії Олег Ляшко - 5,3%, лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук - 3,7%, лідер новоствореної партії "Наші" Євгеній Мураєв - 3%, мер Львова, голова партії "Самопоміч" Андрій Садовий - 2,8%, лідер партії "За життя" Вадим Рабинович - 2,6%, лідер парламентської фракції "Опозиційного блоку" Юрій Бойко - 2,5%. Ще 19,9% ​​опитаних не визначилися з вибором, а 13,3% респондентів не брали б у них участі.

Водночас найбільший антирейтинг Юлії Тимошенко демонструють виборці півдня та сходу країни – там само, де й найбільше її підтримують. Це саме стосується і симпатій/антипатії респондентів до її політичної сили ВО "Батьківщина".

Що стосується політичних партій, то "Батьківщина" окрім партії, за яку готові проголосувати 11,7% виборців (перше місце), посідає друге місце за антирейтингом. За жодних обставин за неї не проголосують 16,2% виборців. За цим показником "Батьківщина" ділить одну сходинку з "Опозиційним блоком" серед політичних сил, за які опитувані виборці не проголосують за жодних обставин.

Опитування проводилося з 5 по 7 жовтня в рамках проекту "Національний омнібус". Всього було опитано 2 253 осіб старше 18 років шляхом індивідуального інтерв'ю на всій території України окрім окупованих територій. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,1%.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: