#

Ліквідатор банку "Фінанси та кредит" подав позов до Білоцерківської ТЕЦ

25.02.2019 15:31
Ліквідатор банку "Фінанси та кредит" подав позов до Білоцерківської ТЕЦ
Костянтин Жеваго

19 лютого Господарський суд Київської області відкрив провадження за позовом ліквідатора банку "Фінанси та кредит" до ПрАТ "Білоцерківська теплоелектроцентраль" про стягнення 1,45 млрд грн

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Finbalance.com.ua".

6 листопада 2018 року Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу НБУ на ухвалу Госпсуду Київської області від 11.06.2018, якою було зупинено провадження у справі №911/3981/16 (за позовом Нацбанку до ПрАТ "Білоцерківська теплоелектроцентраль" про звернення стягнення на предмет іпотеки, що є забезпеченням по боргам банку “Фінанси та кредит” по рефінансуванню) – до набрання законної сили судовими рішеннями у справах №910/24075/16, №910/1948/18 та №910/2308/18.

Предметами позовів у справах №910/24075/16, №910/1948/18 та №910/2308/18 є вимоги ПрАТ "Білоцерківська теплоелектроцентраль" про визнання недійсними іпотечних договорів з НБУ (наразі судові процеси, принаймні, у двох останніх випадках – не на користь ПрАТ "Білоцерківська теплоелектроцентраль").

"Суд апеляційної інстанції визнає обґрунтованим висновок суду першої інстанції стосовно того, що станом на момент звернення відповідача з клопотанням про зупинення провадження у справі №911/3981/16 у суду відсутня можливість в межах даної справи самостійно надати правову оцінку договорам іпотеки, на підставі яких Національний банк України просить звернути стягнення в даній справі", - йшлося в постанові Північного апеляційного госпсуду від 06.11.2018.

Білоцерківську ТЕЦ пов’язують з нардепом Костянтином Жеваго, який також був власником банку "Фінанси та кредит". За даними НБУ, борг банку "Фінанси та кредит" по рефінансуванню на середину березня 2018 року становив 6,3 млрд грн.

27 вересня 2017 Апеляційний суд міста Києва відмовився відкривати апеляційне провадження за апеляційною скаргою ПрАТ "Білоцерківська теплоелектроцентраль" на ухвалу Шевченківського райсуду міста Києва від 29.01.2016, якою було відкрито провадження в справі №761/709/16-ц за позовом НБУ до Костянтина Жеваго про стягнення з нього 1,5 млрд грн заборгованості як з поручителя банку "Фінанси та кредит" по кредитам рефінансування.

Згідно із судовими матеріалами, крім особистої поруки Костянтина Жеваго на 1,5 млрд грн та Білоцерківської ТЕЦ, майновими поручителями банку перед НБУ виступали також "Київський суднобудівельно-судноремонтний завод", "Київмедпрепарат", "Готель "Салют", ТОВ "Будівельна компанія "Основа", ТОВ "Ініціатор-ріелті".

НБУ в рамках позову до Костянтина Жеваго про стягнення 1,5 млрд грн боргу по рефінансу звертався до суду з клопотанням про арешт всього нерухомого й рухомого майна нардепа, зокрема акцій Ferrexpo, частки в компанії The Minco Trust (Швейцарія). Шевченківський райсуд відмовлявся задовольнити таке клопотання, мотивуючи тим, що "відсутність конкретизації майна унеможливлює обов’язкову перевірку відповідності забезпечення позову, який просить застосувати особа, позовним вимогам".

Екс-глава НБУ Валерія Гонтарева публічно висловлювала думку, що хоча акції компанії Ferrexpo (основний актив Жеваго) ніколи не були в заставі НБУ по рефінансу, забезпеченням була персональна гарантія, а тому Жеваго має відповідати по зобов’язанням всіма своїми активами.

"Будемо намагатися забрати всі можливі активи для погашення кредиту, під який видана ця гарантія", - казала глава НБУ.

Також вона зауважувала, що хоча персональна гарантія Жеваго оформлена за українським законодавством, вона висловлювала надію, що "ми зможемо в усіх судах пред’явити її по будь-якому законодавству".

"Може, потім ми дізнаємося про інше громадянство пана Жеваго. Так що ця довга історія ще не закінчилася", - багатозначно констатувала Гонтарева.

За даними Фонду гарантування, на 1 січня 2019 вкладникам "Фінанси та кредит" у межах гарантійної суми виплачено компенсації на 9,94 млрд грн (сумарні виплати складуть 10,45 млрд грн).

Нацбанк повідомляв, що сукупний обсяг інсайдерських кредитів у портфелі банку "Фінанси та кредит" – близько 22 млрд грн (понад 70% портфелю). Балансова вартість активів банку Жеваго становила 45,1 млрд грн, але оцінювачі ФГВФО оцінили їх у 9,9 млрд (22% від "номіналу").

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: