#

Бюджет на 2020 рік є злочином проти громад, - Федорук

13.11.2019 13:16
Бюджет на 2020 рік є злочином проти громад, - Федорук
Фото з місця події

Сьогодні, 13 листопада, було проведено брифінг, на якому констатували, що ухвалення бюджету 2020 року в пропонованому варіанті зумовить погіршення фінансового стану місцевого самоврядування та згортання децентралізації

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Участь у брифінгу на тему «Бюджет 2020 – це згортання децентралізації. Як вижити громадам?» узяли виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, директор Департаменту фінансів виконавчого органу Київської міської ради Володимир Репік, Бучанський міський голова Анатолій Федорук, Чернігівський міська голова Владислав Атрошенко, а також Валерій Коломєйцев, Ладижинський міський голова.

Підписуйтеся на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

Як відомо, мер Бучі Анатолій Федорук висловив думку, що реформа децентралізації згортається через планомірне скорочення закріплених за громадами доходів. Так, за 2019 рік було утворено 213 ОТГ, жодна з яких не включена в бюджет на наступний рік.

Про тенденцію до зміни децентралізації фінансовою централізацією наголосив Олександр Слобожан: "Місцевий акциз – це наразі четверте джерело по надходженню після податків на доходи фізичних осіб, землю та єдиного податку. Його втрата стане катастрофою та початком згортання децентралізації".

Усі учасники брифінгу одноголосно заявляли, що в період реформи змінювати правила гри, які були напрацьовані попередніми урядами, - це неправильно.  "Оскільки формульних розрахунків щодо дорожнього фонду ми поки що не бачили, то варто підтримати вже зареєстрований проєкт, у якому прописано, аби станом на перехідний період - 2020 рік -  було залишено акциз пального. А за цей період розробити чіткі формульні розрахунки фінансування дорожньої галузі з дорожнього фонду.

І лише після остаточного завершення реформи змінювати відсотки податкових доходів фізичних осіб як компенсатора скасування місцевого акцизу. Це не потребує додаткових видатків державного бюджету, адже є перерозподілом усередині з акцентом на підтримку місцевого самоврядування", - повідомив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Ситуацію, що сталася, прокоментував Бучанський міський голова Анатолій Федорук: "Акциз для міста Буча становить близько 15-17 млн грн. Це відчутна цифра, що, наприклад, уможливлює стовідстокове забезпечення на рік харчуванням дітей у садочках та школах. Відповідно до попереднього положення, яке схвалив  Кадмін, облдержадміністрації повинні були до 1 листопада подати вже готові проекти.

Але, як повідомляє Міністерство інфраструктури, від усіх облдержадміністрацій України взагалі не надійшло пропозицій. Міністерство фінансів заявило, що поправить це питання, але це можна зробити, відповідно до бюджетного кодексу, тільки за результатами півріччя наступного року. Як жити громадам у цей період? Ми пропонуємо передбачити вже зараз той відсоток акцизу, який має залишатися в місцевих громадах".

Відтак, за словами учасників брифінгу, влада абсолютно ігнорує позицію органів місцевого самоврядування. Прем’єр-міністр нашої країни займає принципову позицію, адже потрібно буде здійснювати ряд перерахунків. Залишається сподіватися, що в ході сьогоднішнього засідання питання перерозподілу бюджетних коштів на користь громад буде успішно вирішено.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: