#

Молодик з Макарова загинув на річці Здвиж

05.12.2019 11:21
Молодик з Макарова загинув на річці Здвиж
Фото з мережі Інтернет

У вівторок, 3 грудня на річці Здвиж через власну необережність загинув молодий чоловік, мешканець Макарова

Про це повідомляє "Моя Київщина" з посиланням на допис Макарівської районної державної адміністрації у Facebook.

У пості зазначається, що багато людей на Київщині через незнання правил техніки безпеки поведінки на льоду опиняються у смертельній небезпеці. Саме тому було наведено звід найнеобхідніших з них, щоб попередити нещасні випадки взимку на водоймах.

Перш ніж ступити на лід, дізнайтесь про товщину льодового покриву на водоймі. Виходити на лід можна лише тоді, коли його товщина 7 см, для влаштування ковзанки – не менше 10-12 см, масова переправа пішим може бути організована при товщині льоду не менше ніж 15 см, масове катання – 25 см.

 Йти по льоду безпечніше там, де вже пройшли люди. Якщо виходите вперше, необхідно перевірити чи лід не просів, бо він завжди тонший там, де впадають теплі стічні води промислових підприємств, ростуть кущі та очерет, де швидка течія та б’ють джерела.

Робити лунки для риболовлі варто на безпечній відстані одне від одного.

Обов’язково майте при собі міцну мотузку завдовжки 15-20 метрів з петлею на одному кінці та півкілограмовим вантажем – на іншому, два цвяхи або ніж, які допоможуть вилізти на лід, якщо раптом провалитеся. Не виходьте на лід поодинці і у нічний час. Вирушаючи рибалити, попереджайте рідних про те, куди йдете.

Перші кроки треба робити не відриваючи ноги від льоду, при переході необхідно йти один за одним на відстані 5-6 метрів та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду.

Потрібно особливо обережно спускатися з берега тому, що лід може не щільно з’єднуватися із сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря.

Слід остерігатись місць, де лід вкритий снігом. Сніг, який вкриває лід, діє як ковдра, під снігом лід наростає повільно. Іноді буває так, що по всій водоймі товщина відкритого льоду становить 10 см, а під снігом усього 3 см.

Забороняється збиратися на льоду великими групами в одному місці.

Категорично забороняється вживати до та під час відпочинку на льоду алкогольні напої, наркотичні або психотропні речовини.

Якщо трапилася біда:

Якщо лід почав тріщати, з’явилися характерні розломи, негайно повертайтеся назад своїми слідами. Не біжіть, виходьте повільно, не відриваючи ступні від криги.

Якщо вже провалилися під лід – не панікуйте. Широко розкиньте руки по краях льодового пролому й утримуйтеся від занурення з головою. Намагайтеся не обламувати лід та без різких рухів вибирайтеся на його поверхню, наповзаючи грудьми чи спиною. Допомагайте собі ногами, як при плаванні. Вибравшись на лід, відкотіться від лунки, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли. Поводьтеся обережно до самого берега, як би холодно вам не було, не поспішайте – вдруге вам може не вистачити сил. І тільки коли ступите на тверду землю, біжіть у тепло щоб зігрітися.

Якщо на ваших очах провалилася людина:

Негайно крикніть йому, що йдете на допомогу, при можливості приверніть увагу інших людей та зателефонуйте «101».

Наближатися до ополонки слід повзком, широко розкинувши руки, буде краще, якщо підкласти лижі, лист фанери, дошку, будь-який плоский міцний предмет, щоб збільшити площу опори і повзти на ній.

Не підповзаючи до самого краю ополонки, витягувати постраждалого необхідно за допомогою мотузки, ременя, шарфа, якої-небудь підручної дошки або жердини. Кидати предмети потерпілому необхідно за 3-4 метри від краю ополонки

Якщо ви не один, то лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому, тримаючи того хто попереду за ноги.

Дійте рішуче, постраждалий швидко втрачає сили в крижаній воді, намоклий одяг тягне його донизу.

Подавши постраждалому підручний засіб, витягніть його на лід і повзком рухайтеся від небезпечної зони.

По можливості, потерпілого швидко переодягніть в сухий одяг, організуйте обігрів спини і грудей, зробіть масаж кінцівок.

Потерпілого необхідно терміново доставити в тепле приміщення (прогрітий намет або кабіна автомобіля), по можливості надати першу допомогу, необхідну при переохолодженні, і викликати швидку допомогу.

Потерпілому ні в якому разі не давайте спиртне «для зігріву». Воно у даному випадку провокує різке некероване зниження внутрішньої температури тіла.

Звичайно, кожний нещасний випадок на льоду є індивідуальним, і розповісти про всі варіанти щодо дій під час порятунку неможливо, але, як показує досвід, найголовніше – не панікувати та правильно оцінювати обстановку.

Нагадаємо, що у Борисполі через пошкодження кабельних мереж було знеструмлено півміста.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: