#

На Богуславщині невідомі вкрали пам’ятну табличку зі школи, де вчився відомий політичний діяч (ФОТО)

06.10.2020 09:30
На Богуславщині невідомі вкрали пам’ятну табличку зі школи, де вчився відомий політичний діяч (ФОТО)
Фото з мережі Інтернет

Стало відомо, що у селі Медвин Богуславського району невідомі зірвали пам’ятну табличку з приміщення школи, де у 1910-х роках навчався Іван Дубинець

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку "МЕДВИН LIVE" у Faсebook.

Іван Дубинець відомий громадсько-політичний діяч, археолог, геолог, автор книги спогадів "Горить Медвин" про Медвинське антибільшовицьке повстання 1919-1922 років, активний діяч української діяспори в США, співзасновник товариства "ДОБРУС" (Демократичного об’єднання бувших репресованих совєтами), що займалося просвітницькою і правовою діяльністю, розповідаючи закордоном про злочини СССР проти українців, зокрема про Голодомор.

Табличку встановлювали активісти освітньої ініціативи "Медвин. Повстання" за підтримки Медвинського краєзнавчого музею, якому зараз і належить будинок, до сотої річниці Медвинського антибільшовицького повстання. Тоді ж, у серпні цього року, розробили історико-туристичний маршрут, пов’язаний із учасниками та місцями цієї події та промаркували всі ці локації інформаційними табличками. Крім пам’ятної таблички Іванові Дубинцю зникла табличка поблизу урочища Хабні в Медвині, де 28 серпня 1920 року медвинські повстанці відбили наступ більшовиків.

10 жовтня на вшанування учасників Медвинського антибільшовицького повстання та в річницю страти будьонівцями цивільних мешканців Медвина освітня ініціатива "Медвин. Повстання" проведе автопробіг до місць поховання повстанців у Медвині на Київщині та в с. Стара Буда Черкаської області, де знаходиться могила відомого бандуриста, ідеолога Медвинського повстання Антона Митяя (Петюха). Деякі з них будуть вперше вшановані публічно за останні 100 років.

Нагадаємо, що 22 липня депутати Медвинської ОТГ, які входили до складу політичної партії "Батьківщина", офіційно оголосили про вихід із фракці.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: