#

На Бориспільщині не поспішають з формуванням територіальних громад

07.10.2018 07:36
На Бориспільщині не поспішають з формуванням територіальних громад

Чиновники розповіли, чому в Бориспільському районі за три роки реформи децентралізації так і не була сформована жодна територіальна громада

Як повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Вісті", у Перспективному плані формування територій громад Київської області, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 листопада 2015 року № 1206 (в редакції розпорядження Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2017 р. № 266-р), у таблиці "Перелік спроможних територіальних громад Київської області", на Бориспільщині передбачено лише дві ОТГ.

Перша – Вороньківська (із адмінцентром у селі Вороньків), до складу якої мали б входити Головурівська, Процівська та Ревненська.

Друга – Мирненська (з адмінцентром у селі Мирне), із запланованим сладом: Любарецька, Сошниківська, Старівська. Обидві заплановані громади дотепер не об’єдналися, як і жодна інша на території району.

Сільський голова Воронькова Ніна Яструб розповіла, що її село зацікавлене в об’єднанні, оскільки може стати центром великої громади з великими можливостями. Але від пропозиції відмовилися Процівська та Ревненська сільські ради. Головурівська не відхилила можливості об’єднання. Але оскільки сусідні села не підтримали ініціативу об’єднатися, то Вороньківська ОТГ так і не сформувалася.

Голова Бориспільської РДА Олександр Туренко вважає, що доцільним є створення об’єднаної територіальної громади з адміністративним центром в Борисполі.

Один із сільських активістів, який просив не називати його імені, пояснив, що сільські ради району у більшості не готові до об’єднання, оскільки вважають цей крок не покращить життя села, адже немає прикладів успішного функціонування ОТГ на Київщині. Відомо, що заможні сільради Бориспільщини, які розпоряджаються сьогодні завидними бюджетами і розташовані географічно вигідно до столиці, воліють приєднуватися до Києва, ніж до Борисполя чи сусідніх сіл. Однак коментувати розширено питання ОТГ серед сільських голів бажаючих не знайшлося.

Анатолій Федорчук, Бориспільський міський голова, неодноразово висловлював ідею щодо об’єднання міста і району в одну адміністративну одиницю із центром у Борисполі. На його переконання, потужна ОТГ дала б поштовх для планомірного і ефективно розвитку Бориспільщини у всіх напрямках, найперше – економічному, оскільки місто є фінансово самодостатнім і інвестиційно привабливим, тому потребує розширення меж і спільного із районом планування стратегічних об’єктів: сміттєперобного заводу, очисних споруд, закладів охорони здоров’я тощо.

У відповідь села району активності до об’єднання не проявляють. За словами Миколи Корнійчука, першого заступника міського голови, від часу проголошення адмінреформи жодна сільрада району не зверталася із офіційною пропозицією приєднатися до Борисполя – міста обласного значення, були попередні розмовилише із Глибоцькою громадою.

"Представники громади Глибокого озвучували бажання приєднатися до міста, оскільки будинки на окремих вулицях села розташовані на межі міста, на території села і сміттєвий полігон, але офіційних звернень від сільради не надходило", - коментує Корнійчук.

Корнійчук вбачає гальмування процесу створення ОТГ на Бориспільщині у відсутності зацікавленості району, адже при умові формування ОТГ, РДА буде не потрібна, як і окремі сільради.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: