#

На Чорнобильській АЕС провели випробування укриття зруйнованого енергоблоку

26.04.2019 13:44
На Чорнобильській АЕС провели випробування укриття зруйнованого енергоблоку
Об'єкт "Укриття-2" на реактором ЧАЕС

На ЧАЕС успішно завершилися випробування нового укриття, що необхідне для проведення безпечних робіт з демонтажу старого укриття і частин зруйнованого 4-го енергоблоку АЕС

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Телеграф".

ЄБРР виділив понад 715 млн євро власних коштів на реалізацію цього проекту, а вчора, 25 квітня, напередодні 33-й річниці аварії на ЧАЕС у 1986 році, успішно була завершена 72-годинна пробна експлуатація об'єкта. Згідно з повідомленням ЄБРР, ці випробування "знаменують собою безпечне фізичне завершення будівництва нового укриття" над зруйнованим енергоблоком.

У ЄБРР відзначають, що цей новий конфайнмент допоможе запобігти поширенню в навколишньому середовищі радіоактивних матеріалів за межами укриття, а також дозволить убезпечити демонтаж уламків саркофага і вивіз звідти радіоактивних матеріалів.

"Ця подія стала кульмінаційним моментом більш ніж десятирічної історії будівництва нового безпечного конфайнмента, проведеного за сприяння Чорнобильського фонду "Укриття", заснованого ЄБРР", - сказано в повідомленні.

Країни "Великої сімки" в 2016 році погодилися на співпрацю з ліквідації наслідків вибуху на Чорнобильській АЕС. Будівельна компанія Novarka в листопаді 2016 року насунула споруджену арку над 4-м енергоблоком ЧАЕС, що знизило в 10 разів рівень гамма-випромінювання навколо станції.

Нагадаємо, що для працівників підприємств зони відчуження, підрядних організацій та відвідувачів відкрили нову їдальню у місті Чорнобиль.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: