#

На Київщині листи остарбайтерів повернуть родичам

05.05.2021 20:45
На Київщині листи остарбайтерів повернуть родичам
Фото з мережі Інтернет

Державний архів до Дня пам’яті та примирення жертв Другої світової війни презентує онлайн виставку архівних документів "Остарбайтери Київщини: документи"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на сторінку "Державний архів Київської області" у Facebook.

Серед злочинів проти людяності, від яких постраждала Україна, найважчі наслідки мав демографічний терор, знищення людського ресурсу. Вивезення молоді на примусові роботи з Києва розпочалося 22 січня 1942 року, коли до Німеччини відправили 1,5 тисяч осіб. За роки окупації до примусової праці на території нацистської держави були залучені сотні тисяч юнаків і дівчат з Київщини. Ставлення суспільства до них – остарбайтерів – завжди було неоднозначним.

Вшановуючи пам’ять української молоді – жертв війни, Державний архів Київської області бере участь в історико-документальному та громадському проекті "НепрOSTі листи". Його мета – розшук та повернення листів остарбайтерів, не доставлених восени 1943-го, які перебувають на зберіганні в архіві, їхнім уже сьогодняшним адресатам – рідним у Київській області.

Також нагадаємо, що обухівські волонтери відправили великодні подарунки на Схід України.

Читати "Моя Київщина" у Facebook