#

На Київщині СБУ заблокувала ботоферму із п’ятьма тисячами фейкових Facebook-акаунтів

03.09.2022 18:00
На Київщині СБУ заблокувала ботоферму із п’ятьма тисячами фейкових Facebook-акаунтів
Фото з місця подій

СБУ ліквідувала ботоферми на Київщині та в Одесі, фейкові акаунти яких використовували для дискредитації української армії та керівництва держави, а також виправдання збройної агресії росії

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на спільноту "ГУ СБ України у м. Києві та Київській області" у Facebook.

За даними слідства, бот-мережу на п’ять тисяч акаунтів створив та адміністрував 24-річний уродженець Запорізької області, який наразі мешкає у Білій Церкві. Для конспірації зловмисник реєстрував фейкові акаунти через російські електронні поштові сервіси та віртуальні номери російських і білоруських мобільних операторів. Іноді для їхньої верифікації він використовував підроблені документи громадян України.

У повідомленні Служби безпеки зазначено:

"Готових" ботів зловмисник здавав в оренду або продавав зацікавленим особам, приймаючи оплату за свої "послуги" на банківську карту. Встановлено, що його "клієнтами" були, зокрема, представники піар-підрозділів політичних партій і громадяни рф, які просувають в українському інформпросторі деструктивні та провокаційні матеріали.

Правоохоронці провели обшук у помешканні колаборанта, де виявили та вилучили комп’ютерну техніку та спеціальне програмне забезпечення.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення організатору ботоферми про підозру за ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) та ч. 1 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) ККУ.

Нагадаємо, що керівник прокуратури Київської області Олексій Хоменко став заступником Генерального прокурора Андрія Костіна.

Читати "Моя Київщина" у Telegram