#

На Київщині відновили повністю чи частково майже 17 тис. об'єктів (ВІДЕО)

17.02.2024 10:20
На Київщині відновили повністю чи частково майже 17 тис. об'єктів (ВІДЕО)
Фото з мережі Інтернет

На Київщині відновили повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності майже 17 тис. об'єктів, зруйнованих росіянами

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на інтерв'ю Руслана Кравченка телеканалу "Інтер".

Основна частина – приватні та багатоквартирні будинки. Це 15,3 тис. домівок. 

Начальник КОВА розповів про програми, які дозволяють активно відновлювати Київщину. 

Зокрема, наразі відбудовують 18 багатоквартирних будинків за програмою UNITED24, ініційованою Президентом України. Також триває відновлення коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії – це 97 обʼєктів. Замовником відбудови по 56 обʼєктах є саме КОВА. Крім того, коштом обласного бюджету відновлюють 93 приватні будинки у п'яти районах області, а також понад 60 приватних будинків у м. Ірпінь напроти ЖК "Ірпінські Липки". Активно допомагають міжнародні організації УВКБ ООН, фонд GEM. 

Найбільша кількість обʼєктів відновлена завдяки урядовій програмі єВідновлення. Перший етап – компенсація на поточні та капітальні ремонти – до 500 тис. грн. Ухвалено позитивних рішень по більше, ніж 9 тис. заявках. Загальна сума компенсацій – понад 1 млрд грн

– додав начальник Київської ОВА. 

Щодо заявок про надання сертифікатів на купівлю житла та отримання коштів на будівництво нового житла – таких подано понад 3 тисячі. Руслан Кравченко зауважив, що вже сформовані понад 960 сертифікатів  на суму більше 2,8 млрд грн.

Він також розповів про контроль за всіма етапами відбудови:

Прозорість та публічність – вимога людей та міжнародних партнерів. 

При КОВА створена спостережна рада з питань відбудови за участю представників міжнародних інституцій та громадських організацій, незалежних експертів для контролю на всіх рівнях. Крім того, для забезпечення прозорості ПРООН здійснює технагляд за відбудовою обʼєктів за кошти UNITED24 та ФЛН. Йдеться про технічну підтримку з інженерних, фінансових та антикорупційних питань. 

Крім того, нагадав Руслан Кравченко, створена робоча група "Прозорість та підзвітність" за участю представників правоохоронних органів, яка аналізує всі тендерні закупівлі. Також проводяться комісійні перевірки обʼєктів відновлення. 

Нагадаємо, що у Гостомелі зведуть п'ять багатоповерхових будинків на місці зруйнованих.


Читати "Моя Київщина" у Telegram