#

На Київщині з'явиться новий герб та прапор

25.07.2023 11:30
На Київщині з'явиться новий герб та прапор
Фото з місця подій

На засіданні Київської обласної ради презентували проєкт змін до символіки Київської області

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на допис КОР.

Засідання ініціювала Київська обласна військова адміністрація.

Необхідність внесення змін до символіки Київської області виникла у зв’язку з гострою потребою у високохудожніх, патріотичних територіальних та регіональних символах, що відображають історію, культурні, соціально-економічні особливості та традиції Київщини.

Діюча символіка Київської області, встановлена ще 1999 року, викликає справедливу критику науковців протягом тривалого часу, особливо, в умовах війни з російським агресором. Наявність у гербі образу Юрія-Змієборця, трактованого, як копії герба москви та московської області Святого Георгія, потребує негайних радикальних змін та повернення до історичної витоків Київщини.

Вже найближчим часом питання майбутньої символіки Київщини буде винесено на громадське обговорення. Для цього профільний департамент КОВА підготує відповідні матеріали, що будуть направлені на розгляд у громади, аби до обговорення, якою має бути  символіка Київщини, долучилися усі бажаючі. Вже розпочата відповідна процедура, ініційоване звернення щодо проведення геральдичної експертизи офіційної символіки Київської області.

Також Ярослав Добрянський роз’яснив присутнім порядок затвердження Київською обласною радою проєкту змін до символіки Київської області.

Проаналізувавши викладені факти та історичні контексти побутування київських земельних гербів у різні часи, фігура Ангела з молитовно складеними руками, на думку члена Українського геральдичного товариства, заслуженого художника України Олексія Руденка, є найбільш оптимальною для відображення у сучасній геральдиці Київської області. Цей символ є найдавнішим та промовистим: Ангел-охоронець, небесний покровитель, що возносить свою молитву за мешканців Київщини.

Колір поля запропоновано синій (є ще варіант – пурпуровий), форму щита – заокруглену знизу, сама фігура – у вигляді срібного ангела зі срібними крилами.

На реалізацію проєкту з внесення змін до символіки Київської області не витрачено жодної копійки з обласного бюджету. 

Нагадаємо, що у Київській обласній раді пройшла зустріч, у ході якої представники Фастівської громади поділилися з досвідом співпраці з Міжнародним благодійним фондом "СОС Дитячі Mістечка".

Читати "Моя Київщина" у Facebook