#

На Київщині працює унікальна акваферма (ВІДЕО, ФОТО)

07.02.2019 10:26
На Київщині працює унікальна акваферма (ВІДЕО, ФОТО)
Акваферма під Києвом

На правому березі Дніпра, у селищі Трипілля, що за 40 кілометрів від Києва, знаходиться унікальна акваферма

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Національний Промисловий Портал".

Тут, у самому центрі трипільської культури, біля Дівич-гори, двоє колишніх військових створили власний бізнес – науково-виробниче сільськогосподарське підприємство Bester.

Вони займаються розведенням різних видів риб, а також виробництвом чорної ікри. Справа ця дуже цікава, але й вибаглива. Спробуємо розібратись, що можна заробити на цьому в нашій країні.

Все це з’явилося тут завдяки Юрію Яременку. Після звільнення з армії він та його товариш по службі вирішили зайнятися бізнесом, пов’язаним з медіа. Це й дозволило їм заробити початковий капітал для більш складного, але не менш цікавого бізнесу – рибної ферми.


Товариші спочатку знайшли партнерів, взяли в оренду невеличкий клаптик землі, навели тут лад. Вивезли сміття, провели електрику, пробурили свердловини та отримали відповідний сертифікат.

За п’ять років у цих водоймах оселилися десятки тисяч риб. Серед них – знайомі нам товстолоби, дорогоцінні осетри, і навіть декоративні коропи. До прикладу, стерлядь за рік виростає на 25-30 сантиметрів. Тут є і справжня білуга.  Зараз вона важить близько 20 кілограмів і їй всього 10 років. Колись такі білуги мешкали у Дніпрі, а зараз їх можна знайти лише у таких рибних господарствах, як це.

Підписуйтесь на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

Та виявилося, що рибні справи не полюбляють поспіху. Тож і швидких прибутків тут годі й чекати. За словами Юрія Яременка, для того щоб отримати ікру, рибу треба вирощувати в природних умовах як мінімум п’ять років.  І це ще швидко! Осетер дозріває за сім, а білуга – аж за 19 років! Тільки от гроші на зарплату, оренду та корми у Дніпрі не виловиш.

Аби втриматися на бізнес-хвилі, аквафермери вирішили відкрити цех з виробництва чорної ікри. З прицілом на європейські ринки. Знайшли місце неподалік Трипілля – у містечку Ржищів.

Виробництво ікри – це дуже делікатна справа. Тут використовуються технології, близькі до космічних. Ікра ставиться у спеціальну камеру, схожу на велику духову шафу, а потім вмикається ультрафіолет. І таким чином вона потрапляє із мокрої зони в суху. В цьому місці якраз і відбувається сортування ікри у баночки.

Потім ці баночки потрапляють у вакууматори. Їх використовують для того, щоб банки були стерильні та зберігались довше. Тут є прилад тих, що використовуються в Україні, а також  спеціально для виготовлення продукції, яка відправляється у Євросоюз. Така машина коштує 11 тис. євро.

Насправді чорна ікра зовсім не чорна, а така більш сіра. І це відрізняє її від підробок. І це варто пам’ятати, коли наступного разу підете на Бессарабку купувати чорну ікру.

Потужність цього виробництва 15 кіло на добу. За сезон нересту підприємці можуть зробити до однієї тонни ікри. Хоча, як запевняють власники господарства, реалізувати тонну ікри в Україні просто нереально. Воно й не дивно. Ціни на делікатес – від 16 до 30 тис. грн за кіло.

І далеко не всім українцям по кишені таке царське задоволення. Тому у нас можна продати не більше трьохсот кілограмів ікри на рік. Інша справа – європейські ринки.

Як запевняють господарі акваферми, компанія вже має передконтрактні домовленості з декількома країнами Європи і Північної Америки. “Сподіваємось, що цей крок нам дасть можливість якоїсь позитивної динаміки і виходу в нуль, а колись може і на прибуток”, – жадає Яременко.

Високі європейські стандарти виконати важко, але вони хоча б зрозумілі. А от як боротися з українською бюрократією та корупцією, коли для лабораторного аналізу у фермера вимагають – півтора кіло ікри. У Європі для цього достатньо всього трьох грамів. Тому й не дивно, що ринок риби в Україні заповнений лише на 30%.

Рибний бізнес в Україні вимагає не лише терпіння, але й значних фінансових активів. Та коли ти ведеш господарство із задоволенням, чітко дотримуєшся правил, то і винагорода – як і хороша чорна ікра – це лише питання часу.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: