#

На Київщині у професійно-технічних училищах оновлять програму навчання

21.05.2019 06:59
На Київщині у професійно-технічних училищах оновлять програму навчання
Фото з мережі Інтернет

Влада Київської області до 2021 року планує реформувати заклади професійно-технічної освіти, щоб задовольнити потребу обласних підприємств в робочих кадрах

Як повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із посиланням на "КиївVласть", для цього вони планують оновити програму навчання і обіцяють забезпечити набуття учнями навичок роботи на нових зразках обладнання.

Про це стало відомо з розпорядження Київської обласної державної адміністрації (КОДА) № 226 від 19 квітня 2019 року "Про прийняття доопрацьованого проекту Програми розвитку системи освіти Київської області на 2019-2021 роки".

Згідно з Програмою, при реформуванні закладів профтехосвіти планується введення нових стандартів освіти, створення сучасного освітнього простору, використання новітніх виробничих технологій та набуття навичок роботи на нових зразках обладнання.

Підписуйтеся на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

Також для реформування збираються задіяти багатоканальне фінансування і створити ефективну модель управління професійною освітою.

Згідно з документом, сьогодні на базі профтехучилищ функціонують 8 навчально-практичних центрів, серед них 3 центру будівельного профілю на базі "Броварського професійного ліцею" і 2 центри для швейної промисловості на базі "Богуславського вищого професійного училища сфери послуг" та "Тетіївського професійно-технічного училища".

Створюється ще 3 навчально-практичні центри за галузевими напрямками на базі "Професійного ліцею міста Українки" (професія "електрозварник ручного зварювання"), "Катюжанська вищого професійного училища" (професія "тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва") і "Васильківського професійного ліцею" ( професія "швачка").

"Установи профтехосвіти співпрацюють з 1,5 тис. Підприємствами області. Роботодавці активно долучаються до оновлення навчально-матеріальної бази навчальних закладів, проведення семінарів, нарад з фахової освіти, надають виробничу базу для проходження виробничої практики учнями УПТО і стажування педагогічних працівників. З метою ознайомлення з новітніми виробничими технологіями, близько 50 педагогів УПТО пройшли стажування на базі підприємств області" , - повідомляється в документі.

Також Програмою передбачено оновлення переліку спеціальностей і професій, за якими здійснюється підготовка фахівців та робітничих кадрів.

Відзначається, що протягом останніх трьох років в УПТО Київщини ліцензовано 37 нових професій, серед яких "машиніст бульдозера", "машиніст екскаватора", "кулінар борошняних виробів", "озеленювач", "бетонщик", "арматурник", "оператор інформаційно-комунікаційних технологій", "монтажник гіпсокартонних конструкцій", "оформлювач вітрин, приміщень та будівель", "майстер з діагностики та налагодження електрообладнання автомобільних засобів". Здійснено апробацію 7 держстандартів професійної освіти з робітничих професій "електромонтажник з силових мереж і електроустаткування", "електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж", "електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних машинах", "кравець", "вишивальник", "тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва" і " ліцевальщік-плиточник ".

Також нагадаємо, що Київщина посідає перше місце серед усіх областей України по створенню інклюзивно-ресурсних центрів.

Зазначено, що одним з пріоритетів є забезпечення права дорослого населення на отримання профосвіти. Для цього навчання дорослого населення здійснюється за короткостроковими навчальними планами (від 3 до 6 місяців). Протягом 2017/2018 навчального року для підприємств і організацій Київщини підготовлено 4 482 робітників, з яких 1 274 людини з категорії дорослого населення (29%).

Молодь Київщини, як зазначено в Програмі, сьогодні набуває робітничі професії в 28 УПТО (2 професійно-технічних училища, 11 професійних ліцеїв, 4 центри професійно-технічної освіти, 5 вищих професійних училищ, 2 заклади професійно-технічної освіти при ВУЗах, Київський обласний державний навчально-курсовий комбінат та 3 навчальних центри при установах виконання покарань, де навчається понад 7 тисяч учнів і слухачів). Все УТПО є багатопрофільними. У них здійснюється підготовка робітничих кадрів за 12 напрямками економічної діяльності (78 професій).

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: