#

На Київщині вивели більше 100 сортів картоплі (ФОТО)

15.11.2018 18:24
 На Київщині вивели більше 100 сортів картоплі (ФОТО)

Стало відомо, що у Немішаєвському Інституті картоплярства НААН створили понад 100 сортів картоплі різного господарського призначення

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із посиланням на "Погляд".

Перспективними селекційними розробками є сорти адаптовані до умов вирощування, стійкі до біотичних та абіотичних факторів з комплексом господарських ознак: Княгиня, Мирослава, Случ, Солоха, Хортиця, Фотинія та ін.

Картопля – вже давно стала головною стравою на столі українця. Цікаво, що в селах їдять на 5 кг більше картоплі, ніж у місті (8,7 кг проти 4,7 кг). Тож важливість питання селекції цього овочу – очевидна.

Наприкінці, жовтня відбулось засідання Президії НААН України на якому було розглянуто питання "Селекція картоплі та забезпечення виробників України сортовим насіннєвим матеріалом".

Підписуйтеся на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

Як повідомляється, члени Президії та присутні зазначили, що картопля для України є стратегічною культурою і в балансі харчування її відсоток збільшується. Тому до культури велику зацікавленість проявляють не тільки вчені, а і пересічні громадяни.

Одним із ключових питань галузі картоплярства є підтримка посівних та сортових якостей в процесі розмноження насіннєвого матеріалу. З насінництва основна увага спрямована на розробку способів оптимізації процесу відтворення добазового та базового насіння картоплі з використанням оздоровленого матеріалу, отриманого біотехнологічним методом.

Цікаво також, що в процесі обговорення доповіді зазначено, що подальший розвиток галузі картоплярства можливий лише за умови переходу вирощування картоплі з приватного сектору до великих спеціалізованих господарств.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: