#

На Київщині зупинив свою роботу єдиний сміттєпереробний завод

08.09.2018 15:54
На Київщині зупинив свою роботу єдиний сміттєпереробний завод

Через ремонт і профілактику на заводі "Енергія" столиця "потопає" у смітті 

Про це повідомляє "Моя Київщина" із посиланням на "Вечірній Київ".

Як повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв днями завод вже запрацює знову, графіки вивезення й маршрути відновляться. Адже на період ремонту сміттєвози перевозили непотріб на заміські полігони. Полігон №5 приймає зараз по 280 самоскидів на добу. Всього цей автопарк налічує 300 автомобілів. Але через невисокі зарплати підприємство почало вже втрачати кваліфіковані кадри – водіїв, навантажувачів.

Петро Пантелєєв також зауважив, що з 1 жовтня полігон №5 біля Підгірців закритий не буде. Хоча про це йдеться у відповідному  рішенні Київради.

-Насправді, потрібно було б внести зміни в рішення, прийняте у 2016 році, пролонгувати терміни, - уточнив Петро Пантелєєв. – Зараз завершують проект закриття з подальшою рекультивацією й повним поетапним знешкодженням, велетенського столичного полігону, де за роки експлуатації накопичилося більше 8 мільйонів тон шкідливих відходів. Просто зачинити там ворота не вийде. Крім того, в Україні немає свого досвіду проведення таких складних процедур. Опираємося на закордонний.

Паралельно йде процес створення підприємств по переробці й утилізації столичних відходів. Нажаль, ми, поки що, не маємо прогресивного вітчизняного законодавства про поводження з відходами, хоча хороші проекти внесено у Верховну Раду вже два роки тому. Київ, з огляду на відсутність європейського законодавства про відходи, мусив для майбутніх інвесторів будівництва заводів створити такі умови, що якнайбільше відповідають цивілізованим. Тому інвестори, можна сказати, знайдені. Крім того, ми відшукали у Києві у віддалених районах, де немає житлової забудови, три локації для будівництва підприємств з переробки непотребу. На проектування, затвердження документів, виділення землі, саме будівництво, замовлення, виготовлення обладнання, його монтаж, знадобиться ще не менш двох років. Тоді ми перестанемо користуватись полігоном №5, але не покинемо його – передбачена рекультивація під наглядом науковців й інженерів.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: