#

На мешканця Боярки записали енергетичну компанію одіозного олігарха Мартиненка (ВІДЕО)

02.05.2019 08:59
На мешканця Боярки записали енергетичну компанію одіозного олігарха Мартиненка (ВІДЕО)
Фото з мережі Інтернет

Парламент зберіг розмір спецплати ("зелений" тариф) для об’єктів альтернативної енергетики, введених у 2019 році, яким активно послуговуються компанії політиків, близьких до них бізнесменів та олігарха Ріната Ахметова

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Українська правда".

Зокрема, серед бенефіціарів - холдинг Ріната Ахметова, група ICU з орбіти Петра Порошенка, бізнес Авакових-Котвіцького, група ETG, за якою може стояти Микола Мартиненко. Відтак, за перші три місяці 2019 року, за даними НКРЕКП, таких об’єктів ввели більше, ніж за весь 2018-ий.

Як відомо, електроенергію, вироблену об’єктами, запущеними у 2019-му, держава зобов’язалася викупати за високим "зеленим" тарифом до 2030 року. Цей тариф в 10 разів перевищує плату за електроенергію, вироблену атомними електростанціями.

Оплату "зеленим" енерговиробникам здійснює держпідприємство "Енергоринок" з коштів споживачів. "Найбільш грандіозні плани із запуску станцій, що працюватимуть на "зеленому" тарифі, - в холдингу Ріната Ахметова. До кінця 2019-го в ДТЕК планують збільшити власні потужності в альтернативній енергетиці у 5 разів в порівнянні з тим, що холдинг мав за підсумками 2018 року. З минулорічних 210 до 1000 МВт", - повідомили розслідувачі "Наших грошей з Денисом Бігусом".

За даними ЗМІ, у 2018 році "зелені" проекти холдингу Ахметова, отримали від ДП "Енергоринок" близько 2,9 млрд грн. Крім того, заробляти на "зеленому" тарифі цього року почне низка компаній, близьких до постмайданних політиків. Зокрема, свій перший проект в цьому секторі нещодавно запустила інвестгрупа ICU з орбіти президента Петра Порошенка. Серед співвласників ICU Макар Пасенюк, фінансовий радник Порошенка. На питання, чи не здійснює ICU інвестиції в сонячну енергетику в інтересах третіх осіб, зокрема, самого Порошенка, в компанії відповіли, що ні.

Бізнес-група - ETG ("Енерджи трейд груп") - активно забудовує сонячними станціями місто Жовті Води в Дніпропетровській області. Формально ETG записана на мешканця міста Боярка Олексія Бондаренка. Однак, за діяльністю ETG насправді може стояти виходець з "Народного фронту" Микола Мартиненко. Сам Мартиненко відмовився підтвердити або заперечити стосунок до ETG. "Я відмовляюся давати вам будь-яку інформацію," - зазначив він.

Для розвитку сонячного бізнесу ETG заснувала низку дочірніх фірм разом з Миколою Журилом - братом товариша Мартиненка Руслана Журила.

Але Руслан Журило переконував, що ані його, ані Мартиненка грошей немає в сонячному бізнесі ETG, а його брат просто допоміг компанії  зареєструватися в Жовтих Водах.

Нагадаємо, що в Славутичі побудують СЕС спільнокоштом, при цьому кожен мешканець зможе вкласти від 500 доларів, стати пайовиком та отримувати прибуток за "зелену енергію".

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: