#

На території Кагарлицької громади самовільно створені водні об’єкти майже знищили став

22.07.2021 13:30
На території Кагарлицької громади самовільно створені водні об’єкти майже знищили став
Фото з місця події

Стало відомо, що нещодавно відбулося виїзне засідання комісії з вивчення проблеми стану водності річки Сухий Кагарлик у селі Кадомка Кагарлицької ОТГ

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" на сайт Кагарлицької міської ради.

Під час роботи комісії були присутні представники Державної екологічної інспекції столичного округу з перевіркою та члени громадськості села Кадомка, представники Ржищівської міської ОТГ.

Комісією з виїздом на місце в село Кадомка Кагарлицької міської територіальної громади для обстеження стану річки Сухий Кагарлик та водних об’єктів, які прилягають до цієї річки, було встановлено, що Сухий Кагарлик потребує негайного розчищення від замулення чагарникової рослинності та розкриття підземних джерел. Чаша водойми, яка розташована в центрі села Кадомка, на момент огляду замулена та повністю зневоднена. Товщина мулу подекуди сягає 1,5 м, що повністю унеможливлює приток води за рахунок джерел.

Далі розповідається, що при детальному обстеженні в селі Дібрівка Великопріцьківського старостату Ржищівської міської об’єднаної територіальної громади Обухівського району виявлено самовільні копанки, технічна документація на ці водойми відсутня. Такі самовільно створені водойми повністю перегородили русло річки Сухий Кагарлик. Аналогічна причина – створення самовільного ставу в с. Зорівка Кагарлицької міської територіальної громади.

Зазначається, що відповідно до інформації Відділу у Кагарлицькому районі Головного управління Держгеокадастру у Київській області в с. Кадомка є три водні об’єкти, які є однією з причин зневоднення ставу; самовільно створені водні об’єкти, що розташовані в с. Дібрівка (за  фактом самовільного створення цих водойм Кагарлицьким відділом поліції порушено та розслідується кримінальне провадження).

Наголошується, що комісія прийшла до висновку, що проблему наповнення ставу водою в с. Кадомка потрібно розпочати вирішувати, виготовивши проєктну документацію з розчищення річки Сухий Кагарлик і залучивши до цього відповідних фахівців. Але виготовлення такого проєкту та відповідне фахове обстеження потребують значних матеріальних вкладень, які є непосильними для бюджету Кагарлицької міської ради. Також зауважується, що річка Сухий Кагарлик протікає територіями двох територіальних громад – Кагарлицької та Ржищівської, а тому Кагарлицька міська рада самостійно цю проблему вирішити не зможе.

На кінець говориться, що для вирішення цього питання необхідно буде залучити кошти обласного або державного бюджетів.

Нагадаємо, що 17 липня в селі Ліщинка  Кагарлицької громади відкрили дитячий майданчик.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: