#

Найближчим часом Київська ОДА має остаточно затвердити перспективний план області

11.02.2019 18:21
Найближчим часом Київська ОДА має остаточно затвердити перспективний план області

Київська обласна державна адміністрація має узгодити проект перспективного плану області із зацікавленими сторонами до 15 лютого

Про це керівник Київського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою", Олег Любімов сказав у коментарі "Укрінформу", передає інформаційний портал "Моя Київщина".

"На початок 2019 року в Київській області діє перспективний план, який покриває близько 52% площі області, решта 48% до нього не увійшли. Згідно із законом для того, щоб громадам мати основу на чому працювати, розуміти, як об'єднуватися в спроможні територіальні громади, і потрібен перспективний план як дороговказ. Тому Департамент містобудування та архітектури Київської облдержадміністрації розробив проект цього плану, який узгодив з КОДА і презентував головам міст та ОТГ області", - сказав Любімов.

Також він повідомив, що відповідно до дорожньої карти реформи децентралізації, Прем'єр-міністр поставив завдання, що до травня мають бути затверджені Кабінетом міністрів всі перспективні плани всіх областей зі 100% покриттям об'єднаними територіальними громадами. Тому Департамент містобудування та архітектури Київської облдержадміністрації має завершити всі узгодження з мерами міст області та головами громад до 15 лютого.

Він зауважив, що зміни до перспективного плану були запропоновані для обговорення та пропозицій мерів міст обласного значення та голів громад.

"Я вважаю, що в цьому документі потрібно враховувати не тільки думку мерів міст, а й найближчих сіл, які до них прилягають. Враховувати думку всіх громад. Наш Центр розвитку місцевого самоврядування стоїть на тій позиції, що навіть маленькі села, якщо їхнє об'єднання відповідає методиці створення ОТГ, якщо вони фінансово спроможні надавати гарантовані Державою послуги і хочуть об'єднатися, то це їх право. Ніхто не повинен їм заважати", - наголосив Любімов.

За його словами, у проекті перспективного плану вже враховані ті території, які не були розроблені як потенційні спроможні громади. Втім, є нез'ясовані моменти стосовно Києво-Святошинського району, частини Бориспільського і Білоцерківського районів.

Стосовно Київської області, то зараз, за даними Київського ЦРМС, створено 16 об'єднаних територіальних громад, три ОТГ створені на базі міст обласного значення, і в цьому питанні Київська область одна з найпрогресивніших в Україні.

В той же час, висновків Київської облдержадміністрації очікують Зазимська, Калинівська, Ташанська, Кагарлицька, Острівська, Шкарівська, Терезинська, Глевахівська, Томашівська, Макарівська ОТГ. Гостомельська ОТГ очікує призначення дати виборів. Березівська, Боярська, Циблівська, Богуславська ОТГ досі очікують подання від облдержадміністрації до Центральної виборчої комісії. Зараз, за даними Київського ЦРМС, 50% мешканців Київської області живуть досі в необ'єднаних громадах.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: