#

Нардеп Вовк вимагає від генпрокурора розслідувань злочинів Косюка

14.09.2018 12:41
Нардеп Вовк вимагає від генпрокурора розслідувань злочинів Косюка

Нещодавно у Верховній Раді був оголошений новий депутатський запит народного депутата Віктора Вовка щодо беззаконня, яке чинить мільярдер Юрій Косюк

Про це повідомляє "Моя Київщина" з посиланням на прес-службу народного депутата України Віктора Вовка.

Народеп Вовк звернувся із депутатським запитом до правоохоронних органів – Генерального прокурора, Голови Національної поліції та Директора НАБУ – щодо захоплення земель і незаконного будівництва палацового комплексу мільярдера Юрія Косюка на території унікальної пам’ятки археології «Хотівське городище» та зухвалих зловживань на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Феофанія».

Особливо обурює громадян відсутність належного реагування на цю проблему з боку правоохоронних органів, що фактично потурають зловмисникам.

"Ситуація з будівництвом палацового комплексу, за яким в народі та ЗМІ закріпилася назва «Версаль» Косюка, є мабуть найяскравішим проявом такого владно-олігархічного свавілля після сумнозвісного «Межигір’я» Януковича", - говорить Вовк.

Як відомо, за кілька останніх років агробарон Юрій Косюк розбудував собі величезний палацовий комплекс на землі унікальної пам’ятки археології національного значення – городищі раннього залізного віку в селі Хотів. До речі, це одне з найбільших скіфських городищ в Європі.

Як пишуть ЗМІ, "скіфське поселення в Хотові знаходилося в VII - IV столітті до нашої ери. Місцеві стверджують, що знаходили глиняні черепки і не виключають, що при старанності можна відкопати скіфське золото".

Але на цьому знахабнілий мільярдер не зупинився. Прилегла до Хотівського городища з боку Києва національна пам'ятка садово-паркового мистецтва – парк «Феофанія» – стала чимось на зразок прибудинкової території олігарха, таким собі приємним бонусом.

Феофанія має загальнодержавне значення з 1972 року, згадана в літописах 15 століття. Але з 2015 року почала набувати рис узбіччя приватної траси між офісом і палацом виробника курятини. По парку Косюк і його друзі мотаються на швидкості, лякаючи відпочиваючих. Про це писало видання "ОРД".

Ще рік тому Віктор Вовк звернувся із депутатським запитом до ГПУ та Голови Нацполіції щодо "незаконного будівництва приватного маєтку на території пам’ятки археології національного значення - городища раннього залізного віку в с. Хотів Київської області (Хотівське городище)".

Як повідомив нардеп, "у грудні 2017 р. отримав відповідь Генпрокуратури, в якій зазначено, що за результатами розгляду запиту прокуратурою Київської області 15.12.2017 внесено відомості до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України. Тобто лише за однією статтею КК України – «незаконне будівництво», хоча у моєму запиті наводилися набагато більше фактів та відомостей щодо цілого комплексу різних правопорушень з боку багатьох посадовців та установ."

Крім того, Віктор Вовк констатував "фактичний саботаж ефективного розслідування відкритого в 2017 р. кримінального провадження" та зазначав, що "така бездіяльність правоохоронців, схоже, пов'язана з близькістю олігарха до нинішньої влади, який, за словами самого Косюка, є радником президента Порошенка та «другом по життю» прем'єр-міністра Гройсмана".

Тож з огляду на мляву реакцію з боку правоохоронних органів, а також враховуючи нові повідомлення ЗМІ про додаткові факти беззаконня, народний депутат Віктор Вовк, разом зі своєю командою помічників, підготував новий об’ємний депутатський запит.

Запит, оголошений у парламенті 7 вересня і спрямований до Генпрокурора, Голови Нацполіції та Директора НАБУ.

В запиті на 12 сторінках детально викладені конкретні факти та епізоди (висвітлені у багатьох ЗМІ) злочинних дій в інтересах олігарха Косюка з боку близько 10 посадовців та керівників установ, зокрема сільського голови Хотіва, колишнього директора Інституту археології НАНУ, директора іншого інституту НАНУ, що здійснює управління парком «Феофанія», екс-керівників Державної служби з питань національної культурної спадщини та інш. Всього за 9-ма статтями Кримінального кодексу України, в т. ч. такими як «зловживання службовим становищем», «шахрайство», «незаконне збагачення», а також «підкуп» і «зловживання впливом».

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: