#

Нардепка від Київщини Скороход працює на роспропаганду, дискредитуючи українських військових

28.06.2024 13:49
Нардепка від Київщини Скороход працює на роспропаганду, дискредитуючи українських військових
скриншот з відео

Події, які розгорнулися навколо Національної академії Сухопутних військ імені Гетьмана Сагайдачного, загрожують не лише дискредитацією закладу, а й ЗСУ в цілому 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "NTA".

Останнє засідання парламентської тимчасової слідчої комісії щодо ймовірних порушень в Національній академії сухопутних військ відбулося понад місяць тому – 10 травня.Однак інформаційний шум навколо військового вишу не припинявся ні на день. І це попри те, що академія від початку роботи парламентарів усіляко сприяла розслідуванню і перевіркам. Парламентська ТСК розпочала роботу після звернення курсантів сухопутки до депутатів у грудні 2023 року. Тоді з десяток людей, серед яких старший сержант Олександр Попович, розповіли нібито про проблеми зі звільненням за межі академії у вихідні та святкові дні, а також про боулінг і побиття.

Знаєте, якби це було, ми самі педагоги на це звертали увагу. Це просто колосальна, шалена брехня – лише так можу сказати. Є один такий нюанс. Якщо курсант отримує двійки протягом тижня, для прикладу, або, якщо курсант має зауваження щодо дисципліни, то, відповідно, тут вже йому звільнення скасовують і це є цілком правильно,

– прокоментувала доцент кафедри воєнної історії Національної академії сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного, кандидат історичних наук Тетяна Плазова. На важливості дисципліни наголошує й випускник військової академії командир 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, Герой України Олег Апостол.

Комісія Військової служби правопорядку підтвердила окремі факти неналежної поведінки начальника курсу майора Антоніва у відносинах з курсантами. За це військового понизили у посаді, а в ДБР розпочали кримінальне провадження. Водночас у ВСП заявили і про виявлені порушення з боку курсанта Поповича, який на посаді командира групи бив та ображав своїх однокурсників, а також застосовував до них електрошокер. У підсумку студента відрахували з академії.

Як наслідок, ця ситуація може негативно вплинути на вступну кампанію. Минулого року через терористичний удар російської армії, вона також опинилася під загрозою. Цьогоріч ситуація повторюється вже без російських ракет. Щоб не допустити зриву вступної кампанії, колектив Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного звернувся із відкритим листом до керівництва держави та військового керівництва країни, аби ті втрутились і зупинили дискредитацію закладу. 

Показово, що на засіданні ТСК звернення колективу проігнорували. Крім того, члени комісії упродовж засідання то перебивали представників академії, то взагалі не давали їм слова. Окремі нардепи ще й звинуватили академію, мовляв виш приховує майора Антоніва замість того щоб звільнити його з посади. Разом з тим, за результатами перевірки ТСК заявила про нібито низку інших порушень в академії. Зокрема, щодо отриманої гуманітарної допомоги, звіти по якій вже отримували раніше, чи організації харчування у навчальному закладі.

Дійшло до того, що спроба розібратися в одній окремій ситуації, переросла у відверту травлю академії сухопутних військ та її працівників на державному рівні. У ситуацію вимушені були втрутитися депутати Львівської міської ради. Під час засідання сесії вони єдиними фронтом виступають проти приниження авторитету навчального закладу. У діях народних депутатів міські обранці вбачають диверсійні дії щодо академії. Навіть порівнюють ситуацію з часами президентства Януковича.

Члени комісії заявили, що на них здійснюють інформаційний тиск на усіх рівнях.

Коли Тимчасова Слідча Комісія нарешті почала публічно розповідати про те що відбувається у військах і які проблеми мають військовослужбовці, чоловіки замість того щоб вирішити ці питання 0.20 замовили на нас медіа атаку, на мене персонально в тому числі за що я їм дуже вдячна, мені лестить те що чоловіки витрачають на мене гроші і пробують мірятись зі мною "яйолами" – це така сильна потужна чоловіча поведінка",

– повідомила голова ТСК ВР з питань захисту прав військовослужбовців Анна Скороход на своїй сторінці у Фейсбук.

Звернення до президента України, Верховної Ради, міністра оборони, РНБО та СБУ із закликом проаналізувати законність ініціатив окремих членів ТСК й дати об’єктивну оцінку наслідкам їхньої діяльності підтримав і міський голова Львова Андрій Садовий. Після проведення перевірки парламентською ТСК на можливі порушення в академії, командування Сухопутних військ ЗСУ заявило, що проведе власну перевірку, а також рекомендувало посадовим особам, відповідальніше ставитися до питань, пов’язаних із виконанням службових обов’язків військовослужбовцями.

Триває війна і дискредитація військовослужбовців тільки грає на руку ворогу. Нині будь-які питання, що стосуються військових, є чутливими. Емоційно забарвлені звинувачення та спроби популістичних вкидів неприпустимі. Необхідно ретельно перевіряти інформацію і лише після підтвердження реальних випадків робити будь-які заяви,

– йдеться у повідомленні командування Сухопутних військ Збройних Сил України.

І російські пропагандисти скандал одразу підхопили. Національне інформаційне агентство "Регнум" опублікувало дискредитаційний матеріал із назвою "Академія смерті. Кузня "справжніх офіцерів" у Львові виявилася гнійником". Основою статті пропагандистів про Львівську академію сухопутних військ стали публікації зі сторінки Народної депутатки і членкині тієї самої комісії ТСК Юлії Яцик.

Так, у березні після візиту ТСК в академію, щойно комісія закінчила засідання, як на своїй сторінці у Фейсбук Юлія Яцик публікує допис про перебіг та результати засідання ТСК на воєнному об’єкті. Ба більше, під час виїзного засідання та роботи в академії Юлія Яцик також знімає на відео територію, особовий склад і об’єкти полігону, які згодом публікує у своїх соціальних мережах. Умисно. У воєнний час. Згодом на вимогу Національної академії відео таки було видалено, однак тривалий час перебувало у загальному доступі. Та розголошення перебігу розслідування на цьому не припинилося.

Журналісти намагались взяти коментар у Народних обранців: Голови ТСК Анни Скороход та її заступниці Юлії Яцик. Однак Голова обмежилась відповіддю з переліком виявлених порушень в Національній академії сухопутних військ. А Юлія Яцик  від коментаря хоч і не відмовилась, втім знайти можливості поспілкуватись, вочевидь, так і не знайшла. А дарма, бо до неї – найбільше запитань. 

Народна депутатка Юлія Яцик, яка наприкінці жовтня вийшла з партії "Слуга народу", до парламенту обиралася від 79 виборчого округу в Запорізькій області. Це місто Енергодар та сусідні з ним райони, що сьогодні перебувають під тимчасовою окупацією РФ. Більша частина команди нардепки, яка допомагала їй обиратися до парламенту, є колаборантами.

 Тимчасова слідча комісія у складі з Юлією Яцик отримала під розпис у Реєстрі документів "для службового користування" папери, які містять інформацію про організаційну роботу та посадовий розпис Національної академії, відомості щодо грошового забезпечення військових тощо. Згодом частина цієї інформації також була оприлюднена у соціальних мережах з іронічним підписом про "Львівський котел". Адвокат, підполковник юстиції Олег Мицик прокоментував, що особа, інформація якій стала відома у зв’язку з службовою діяльністю, є носієм таємної інформації, і за жодних обставин не повинна її розголошувати чи то частково, чи повністю.

Вже після отримання ТСК "Службових документів", ця ж інформація опинилася у розпорядженні окремих ЗМІ. Далі – більше. 21 березня 2024 року на сайті Верховної ради зареєстрований проект постанови про проміжний звіт ТСК, який містить низку запитів на отримання доступу до важливої інформації щодо обороноздатності нашої держави. Це також неприйнятно, адже допуск до державної таємниці можуть мати Народні депутати, однак не може мати їхній апарат. ТСК вимагає інформацію про повний перелік полігонів, кількість військовослужбовців ЗСУ та осіб залучених до виконання бойових завдань безпосередньо на лінії фронту, а також про тих захисників, які отримують додаткову винагороду у розмірі 100.000 гривень. І це примушує замислитися чи не потрібне часом зацікавленим бухгалтерське підтвердження кількості осіб, які перебувають на нулі. Адже є відома кількість Збройних сил, яка написана в законі, але абсолютною таємницею є кількість мобілізованих військовослужбовців, а особливо кількість осіб, які приймають безпосередню участь в конфлікті, у війні, яким виплачується підвищена виплата за ведення бойових дій. Це таємниця, яка має взагалі не розголошуватись.

Справа про конфлікт курсанта і сержанта відкрила очі на дещо більше. Члени парламентської тимчасової слідчої комісії, які б мали працювати в інтересах військової академії, сьогодні мало не підіграють ворожій ІПСО. Та найбільше лякає, що депутати із сумнівною репутацією мають безперешкодний доступ до інформації під грифом "таємно".

Нагадаємо, що за останні два з половиною роки Олександр Горобець, народний депутат від Київщини,  отримав значні суми компенсацій за оренду житла у столиці, маючи значні статки.


Читати "Моя Київщина" у Facebook