#

НСЗУ не забезпечує харчування поранених військових у лікарнях Київщини

24.01.2024 11:30
НСЗУ не забезпечує харчування поранених військових у лікарнях Київщини
Фото з мережі Інтернет

У мережі ширяться скарги поранених військових, що знаходяться у одній з лікарень Київщини, на те, що держава не фінансує їх харчування 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на допис ірпінчанки Людмили Першин.

У цьому закладі знаходиться 336 військових з пораненнями та втратами кінцівок.

Вони розповіли активістці, що військовим допомагають небайдужі люди із сусідніх сіл, фермери та волонтери.

Людмила Першин написала:

Я побувала на кухні, на складі, поспілкувалася з працівниками закладу, з військовими та з двома заступниками директора. Всі в один голос говорять, що фінансування від держави немає.
На складі, який наповнюється завдяки волонтерам, на сьогоднішній день є: мука, макарони, горох, пшенична крупа, картопля, цибуля, морква, буряк та коробки з допомогою від Г.Баффета. ВСЕ! 
На складі в холодильнику зовсім немає: яєць, вершкового масла, риби, м'яса, молочної продукції та фруктів. Немає ЖОДНОГО грама цих важливих для повноцінного харчування продуктів!

Керівництво закладу не надало чіткої і зрозумілої відповіді, чому немає фінансування від держави і зазначили, що займаються вирішенням цієї проблем ще з весни 2022 року.

Ірпінчанка звернулася до керівництва КОР. В. о. голови Київської обласної ради Ярослав Добрянський запевнив, що заклад щомісяця фінансується у повному обсязі.

Людмила Першин додала:

Після нашої розмови, невдовзі мені подзвонив якийсь чоловік, який представився заступником директора закладу і почав у совковій манері пробувати ліпити дурня, а з мене робити ідіотку. Він мені розповідав, що у них в закладі військові не голодують, що він тричі на день підписує меню і все у них добре з харчуванням. Я запитала: "Який відсоток харчування військових фінансується державою?" Він відповів, що не знає. Я запитала: "Ви ж щодня підписуєте папери і повинні знати, який відсоток фінансується за кошти держави, це: 10%, 20%, 50%, чи 90%?" Він знову сказав, що не знає. І почав вимагати у мене, щоб я йому привела військових, котрі скаржаться на харчування. Тут моє терпіння лопнуло і я почала кричати і сказала все, що я думаю про їхню брехню і нахабність.

Військовослужбовці розповіли активістці, що поранені військові, які перебувають у закладі, за ними доїдають, бо їхнє харчування фінансується військовою частиною, яка розташована на цій же території, а харчування поранених повинно фінансуватися обласною радою:

Він сказав, що так як у них хороше забезпечення харчами, то зазвичай вони готують лишню кількість м'яса, риби і т.д., і коли їхні хлопці кожен отримав свою порцію, то залишки їжі віддають пораненим...

Учора, 23 січня, Людмила Першин разом з  Ярославом Добрянським відвідали заклад і поспілкувались з директором і заступником, а також перевірили склад:

Сьогодні в холодильниках вже було трішки м'яса (біля 200 кг курятини та 200 кг телятини) та трішки яєць, а решта продуктів були ті, які ми бачили вчора (мука, макарони, горох, пшенична крупа та набори від фонду Г. Баффета).

Поспілкувалися також з військовими щодо харчування та загальних умов перебування і лікування:

Військові сказали, що хочуть, щоб їм в меню додавали м'ясо, рибу, котлети, відбивні і т.д., а не щоб давали лише кусочки тушонки, чи рибної консерви в кашах. Також сказали, що сьогодні вперше їм на сніданок дали яйця (сподіваюсь, що це співпадіння, що яйця з'явились після публічного розголосу). А загалом сказали, що на тому харчуванні, що є, можна при бажанні протриматись.

Пані Людмила додала:

Якщо коротко про суть ситуації, то велика доля харчування військових відбувається за рахунок небайдужих українців: фермерів, підприємців, заводів, бізнесменів та волонтерів. А лише частина потреб на харчування закривається за бюджетні кошти.
Заклад подає пропозицію на надання медичних послуг по відповідних пакетах, отримує договір по Глобальному бюджету на рік, бюджет розраховується по кількості наданих послуг у попередньому році, та може коригуватися на протязі поточного року. Кошти, які надходять в ЗОЗ, витрачаються відповідно до поданого фінансового плану на рік (оплата праці, лікарські засоби, медичне обладнання, продукти харчування). Комунальні послуги оплачує власник (КОР, КОДА) згідно плану асигнувань.
В повному обсязі кошти НСЗУ не покривають потреби ЗОЗ (кількість наданих послуг поточного року значно перевищує кількість минулого), тому залучаються благодійні організації та великі підприємства згідно меморандумів про співпрацю.

Нагадаємо, що підприємства оборонного комплексу матимуть для співробітників необмежену бронь від мобілізації.

Читати "Моя Київщина" у Telegram