Обслуговування систем вентиляції на професійних кухнях

Обслуговування систем вентиляції на професійних кухнях – це важливий процес, який забезпечує безпеку, ефективну роботу обладнання та дотримання стандартів санітарії. Професійне обслуговування систем вентиляції необхідно проводити регулярно, дотримуючись вимог пожежної безпеки.
Це дає можливість не лише запобігати можливим аваріям, але також покращити умови праці для персоналу. Разом із фахівцями компанії СКС детальніше розглянемо актуальність, періодичність та нюанси професійного обслуговування системи вентиляції в закладах громадського харчування (кафе, бари, ресторани і т.д.).
Актуальність обслуговування систем вентиляції на професійній кухні
Чищення системи вентиляції, в закладах де готують їжу, відіграє важливу роль. Великий обсяг олій, жирів та інших займистих матеріалів може стати причиною пожежі. Регулярне чищення та обслуговування дає можливість запобігти займанню, забезпечивши безпеку персоналу та об'єкта. Крім цього, регулярне чищення потрібне з наступних причин:
- дотримання норм пожежної безпеки – у вентиляційній системі збираються жири і кіптява. Регулярне обслуговування запобігає накопиченню легкозаймистих речовин які можуть спричинити пожежу;
- ефективність роботи вентиляції – забруднення та жири у вентиляційній системі знижують ефективність роботи витяжних вентиляторів, наліт жиру буває настільки великий що трапляється звуження вентиляційного каналу система починає працювати не ефективно тому не видаляє запахи та пари;
- продовжує термін служби обладнання – жир та інше забруднення осідають на крильчатки вентилятора що призводить до його розбалансуванню. Це призводить до виходу з ладу підшипників, а потім і двигуна.
- дотримання законодавства – згідно із законом є певні закони та стандарти щодо обслуговування та чищення вентиляційних систем у громадських місцях.
Очевидно, що обслуговування систем вентиляції на професійній кухні не тільки підтримує санітарію, а й забезпечує безпеку персоналу та клієнтів.
Як проводиться обслуговування систем вентиляції на професійній кухні?
Самостійне очищення без спеціальних засобів та досвіду не зможе гарантувати високу ефективність при чищенні. Під час професійного обслуговування проводяться такі роботи:
- Перевіряються фільтри. Замінюються та чистяться жирові фільтри методом кислотного виварювання
- Очищення вентиляційних каналів від кіптяви та жиру спеціальним обладнанням, найчастіше використовується щіточна машина для чистки повітроводів також видаляються будь-які перешкоди, що перешкоджають циркуляції повітря.
- Перевірка вентилятора. Регулярно перевіряється стан вентилятора, виконується чистка крильчатки вентилятора, перевіряється працездатність підшипників, чиститься кожух охолодження двигуна.
- Перевірка системи контролю швидкості повітря. Перевіряє датчики диму, температуру, а також коректність роботи регулювання швидкості вентиляції.
- Контроль ущільнювачів та з'єднань. Перевіряються ущільнювачі та різні з'єднувачі, щоб уникнути витоку повітря. При їх пошкодженні або зношуванні проводиться заміна.
- Очищення вентиляційних решіток. Очищення або заміна вентиляційних решіток, залежно від їхнього стану.
Після проведення всіх роботи обладнання починає функціонувати стабільно та ефективно.
Як часто потрібне обслуговування систем вентиляції на професійній кухні?
Частота проведення обслуговування залежить від інтенсивності експлуатації кухні, виду страв та вимог місцевих нормативів. Стандартно періодичність наступна:
- Щотижня необхідно чистити сажеві фільтра, перевіряти стан забруднення повітровода.
- Щомісяця очищаються внутрішні поверхні вентиляційного каналу від сажі, перевіряється стан ущільнення, а також перевіряються датчики диму та температури. Перевіряються протипожежні клапана.
- Кожен квартал потрібно проводити глибоке чищення вентиляційних каналів від бруду та жиру, проводити чистку вентиляторів, а також контролювати роботу системи контролю швидкості повітря.
Незалежно від виду роботи, рекомендується довіряти обслуговування систем вентиляції на кухнях закладів харчування виключно професіоналам. Вони можуть виконати роботи на високому рівні, використовуючи спеціалізоване обладнання та хімію, що гарантуватиме високу ефективність.
Читати "Моя Київщина" у Telegram