#

Окупанти на ЧАЕС викрали та пошкодили 133 джерела іонізуючого випромінювання

10.04.2022 12:10
Окупанти на ЧАЕС викрали та пошкодили 133 джерела іонізуючого випромінювання
Фото з мережі інтернет

Російські окупанти в Чорнобилі розграбували дві дослідницькі лабораторії, викрали та пошкодили 133 джерела іонізуючого випромінювання та зразки паливних матеріалів

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на Державне агентство України з управління зоною відчуження  у Facebook.

У Чорнобилі було дві лабораторії для досліджень актуальних проблем радіаційного впливу, характеристик речовин та варіантів поводження із радіоактивними матеріалами.

Центральна аналітична лабораторія з характеризації РАВ знищена, до того ж окупанти проникли в сховище джерел іонізуючого випромінення, в якому зберігалися зразкові радіоактивні розчини та калібрувальні джерела.

Росіяни викрали та пошкодили 133 джерела сумарною активністю порядку 7 млн. Беккерелів, що можна порівняти із 700 кг радіоактивних відходів із наявністю бета та гамма випромінювання.

Офіси та лабораторія Інституту проблем безпеки АЕС також розграбовані та знищені російськими загарбниками-мародерами. Автомобільна техніка яка використовувалась для доставки науковців на об’єкти досліджень, викрадена.

Джерела іонізуючого випромінювання та зразки паливовмісних матеріалів, взяті з об'єкту "Укриття", також зникли. Робітники станції припускають, що окупанти вивезли зразки та джерела "на сувеніри".

Але у випадку носіння такого сувеніру із собою протягом 2 тижнів гарантовано виникають радіаційні опіки та починається променева хвороба.

Нагадаємо, що директор ЧАЕС Валерій Сейда розповів, як російські окупанти розграбували станцію та вивезли полонених.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: