#

Олександр Терещук пообіцяв сприяти вирішенню екологічної проблеми в Узині

27.05.2019 10:14
Олександр Терещук пообіцяв сприяти вирішенню екологічної проблеми в Узині
Фото з місця події

Узин впродовж останніх років нагадує поле бою за екологічну безпеку його жителів. Нарешті питання екології в місті почали вирішувати

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із посиланням на "ПОГЛЯД".

Спиртовий цех ТДВ "Узинський цукровий комбінат" працює з 1996 року. З 2011 року там почали виробляти біоетанол, компонент моторного палива, що і стало причиною різкого погіршання екологічного стану міста. Через відсутність належних очисних споруд відходи доводиться зливати у водні відстійники та очисні споруди, передбачені для переробки цукрового буряку. Ці відходи створюють нестерпний сморід, який завдає шкоди не лише жителям Узина, а й навіть навколишніх сіл. Зараз є ризик потрапляння відходів виробництва через каскад водойм та струмків до р. Рось.

Транспортування після спиртових відходів здійснюється на поля фільтрації, що використовуються, як відстійники для технічних вод цукрового виробництва. Внаслідок відкритого сушіння в повітря потрапляють шкідливі речовини з різким запахом, які подразнюють дихальну систему жителів.

 

За словами медиків, Узин в Білоцерківському районі на першому місці із захворюваності на онкологічні хвороби. Вони все частіше констатують серцеві та астматичні напади в узинців, свербіж у горлі та головні болі, фіксують діагнози: бронхіт, трахеїт, ларингіт.

Жителі міста неодноразово перекривали міжміські траси, пікетували Кабінет Міністрів, зверталися до прокуратури Київської області, до Генерального прокурора, до екологічних служб, утім це не дало ніякого результату.

Сьогодні до проблеми відходів від спиртового цеху додалися ще й наслідки роботи забойного цеху та свиноферми.

 

В середу, 22 травня, узинці вкотре звернулися до голови обласної ради М. А. Стариченка та до губернатора О. Д. Терещука з проханням допомогти у вирішенні екологічної катастрофи, яка насувається на Київщину.

 

Вже наступного дня Микола Стариченко спільно із Олександром Терещуком, з частиною депутатського корпусу, з директором департаменту екології КОДА Вікторією Киреєвою, з народним депутатом Віталієм Гудзенком та іншими посадовцями виїхали до Узина на мітинг, що проходив під стінами міської ради, для того, щоб вивчити ситуацію на місці та поспілкуватися з громадою міста Узин.

В п'ятницю, 24 травня, в Узині запрацювала пересувна екологічна лабораторія.

 

Олександр Дмитрович, губернатор Київщини, різко засудив бездіяльність місцевої влади:" Треба не по партійних зборах бігати, а займатися проблематикою громади!". Він запевнив, що зробить усе можливе задля стабілізації екологічної ситуації в місті та пообіцяв за тиждень знову приїхати до Узина.

 Коли буде з’ясовано, яке саме підприємство з тих, що працюють на території Узинської ОТГ шкодить довкіллю, в законному порядку його діяльність буде призупинено доки не буде дотримано усіх вимог екологічного законодавства.

Нагадаємо також, що Олександр Терещук прокоментував конфлікт з приводу забруднення довкілля в Узинській ОТГ

 

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: