#

"Перехід на цифру": директорка Держархіву Київщини розповіла про зміни в архівно-інформаційній сфері

12.11.2021 18:10
"Перехід на цифру": директорка Держархіву Київщини розповіла про зміни в архівно-інформаційній сфері
Фото з мережі Інтернет

Директорка Держархіву Київщини Соф'я Каменєва запевнила, що нині, окрім оцифровування архівних документів, зміни тривають і у законодавчій сфері

Про це повідомила Соф’я Каменєва в інтерв’ю виданню "Моя Київщина".

Директорка Держархіву Київської області розповіла, що разом з Регіональним центром підвищення кваліфікації Київської області була провена фахова дискусія  із  вирішення усіх ключових проблем функціонування державних архівних установ.

Соф’я Каменєва розказала, що у 2022 році має набрати чинність новий базовий закон -"Про Національні архівні інформаційні ресурси, управління документацією та архівами". Директорка прокоментувала:

Слід визнати, що проєкт нового закону серед архівістів викликав неоднозначні оцінки. Дехто вважав, що краще внести зміни в існуюче архівне-інформаційне законодавство, ніж створювати абсолютно новий закон.

Проте, директорка аргументувала доцільність прийняття нового архівного законодавства тим, що чинний  на сьогодні закон про діяльність архівів був прийнятий 24 грудня 1993-го року. За цей час українське суспільство зазнало чимало новацій, як у технологічній сфері, так і на рівні лексичних змін. Тож у проєкті нового базового закону міститься чимало нових термінів і понять. Соф’я Каменєва деталізувала:

Головне, що замість  "архівних фондів" вводиться поняття "архівні інформаційні ресурси", що знайшло своє втілення навіть у назві закону, проєкт якого викладено аж на 58 аркушах. Окрім того, закон розглядає ці ресурси не як надбання лише українського народу, а ще і як частину світової культурної спадщини.

Також, за словами директорки Держархіву Київщини, процес переведення частини фондів у цифровий формат є одним із пріоритетів у сучасній роботі вітчизняних архівістів. Зараз перед фахівцями стоїть завдання – зробити цифрові копії найбільш цікавих та значущих архівних документів. Діяльність Держархіву є дотичною Міністерства цифрової трансформації України, оскільки, із ним пов’язані практично усі державні структури, бо "перехід на цифру" запланований скрізь.

Нагадаємо, що стало відомо, якими іменами у 2021 році найчастіше називали дітей Київщини.

Читати "Моя Київщина" у Facebook