#

Під час окупації Ірпеня росіяни викрали чоловіка, а самі жили в його будинку

20.01.2023 20:26
Під час окупації Ірпеня росіяни викрали чоловіка, а самі жили в його будинку
Сергій Дорохов

Під час тимчасової окупації Ірпеня російські військові викрали 40-річного монтажника кондиціонерів Сергія Дорохова та стали жити в його будинку

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на матеріал від ZMINA.

У перші години повномасштабного вторгнення Сергій та його дружина Оксана, яка й розповіла цю історію, почули вибухи в Гостомелі.Через страх загинути під обстрілами Дорохови не наважувались виїхати з Ірпеня і сиділи у підвалі власного будинку.

Згодом від сусідів подружжя дізналося, що волонтери разом з рятувальниками розпочали евакуацію людей через зруйнований Романівський міст, який постійно обстрілювався окупантами. 10 березня жінка зателефонувала волонтерам та запитала у них, чи можна евакуюватися на власній автівці. Їй повідомили, що евакуація буде здійснюватися під керівництвом Червоного Хреста й охочі зможуть приєднатися до колони.

Коли сім'я приїхала на місце збору, то з’ясували, що жодного "зелений коридор" зробити не вдалось. Тож Сергій вирішив самостійно перевести дружину на той бік та посадити її до евакуаційного автобуса, який їхав до Києва. Жінка дісталась до столиці та знайшла прихисток у батьків чоловіка.

Сам Сергій повернувся додому. У нього був генератор, тож він мав змогу заряджати телефони сусідів та роздавати їм воду з власної свердловини. Деяких з них, особливо літніх людей, Сергій відвозив на своїй автівці до Романівського мосту.  

15 березня чоловік повідомив, що росіяни вже почали ходити по сусідніх будинках. Згодом дістались і до будинку Сергія та заявили, що він їм потрібен. Під час перших відвідин чоловік зміг переконати окупантів, що дім перебуває в зоні обстрілів. А вже 16 березня Оксана не змогла додзвонитися до Сергія. Від чоловіка, який жив біля них, вона дізналася, що Сергій намагався зайти до їхнього будинку, але йому ніхто не відчинив двері. Жінка розповідає:

Коли Сергій перестав виходити на зв’язок і я дізналась що в будинку його немає, ми з його батьком вирішили поїхати до Ірпеня. Ми намагалися це зробити 19-го та 20 березня, але нас не пропускали через постійні обстріли міста. Ми повернулись додому і стали чекати. І, здається, 30 березня нарешті оголосили, що місто звільнене. Ми з батьком поїхали туди, але на блокпості нас знов не пропустили, мотивуючи це тим, що місто може бути заміноване.

Після звільнення міста жінка поїхала в Ірпінь, але чоловіка не знайшла. Коли Оксана зайшла до будинку, то побачила відчинені навстіж двері та повний гармидер всередині. Жінка зрозуміла, що росіяни жили в її домівці. Вони вирвали домофон, забрали планшет та поцупили бездротові навушники.

26 квітня Оксані зателефонували з Національного інформаційного бюро та повідомили, що за інформацією Червоного Хреста, Сергій знаходиться в полоні. Жінка вважає, що її чоловіка утримують в СІЗО міста Новозибково Брянської області. Наприкінці серпня вона отримала від Сергія листа, в якому він написав, що живий.

Нагадаємо, що у поліції завершили розслідування стосовно російського військового, який пограбував жителя села Мощун під час березневої окупації.

Читати "Моя Київщина" у Facebook