#

Під керівництвом Добрянського Київська облрада очолила антирейтинг відкритості

08.03.2024 09:21
Під керівництвом Добрянського Київська облрада очолила антирейтинг відкритості
Фото з мережі Інтернет

Під керівництвом Ярослава Добрянського Київська обласна рада очолила антирейтинг відкритості у 2023 році

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Главком".

Повномасштабна війна та безпекові ризики суттєво обмежили доступ громадян до інформації. Зокрема у 2023 році частина міських та обласних рад в Україні не публікувала дані, які мали б бути відкритими. Водночас є ради, які, навпаки, покращили інформування про роботу.

Рух "Чесно" уже втретє дослідив відкритість місцевих рад в Україні за 2023 рік. Критеріями оцінювання стали 11 маркерних питань, серед яких наявність анонсів про проведення сесій та засідань комітетів, публікація порядків денних, проєктів рішень, протоколів та відеозаписів засідань. 

Якщо обов’язку публікувати документи та звіти про діяльність ради чітко дотримуються, то з доступом громадян до засідань є відмінності. Закономірно, зважаючи на обмеження воєнного стану, низка рад запровадила вимогу попередньої реєстрації та перевірки документів.

Загалом показники відкритості міських рад облцентрів є досить високими. Одразу 15 рад отримали найвищий бал за методологією "Чесно".

Мінімальний бал відкритості ради цьогоріч має Київська облрада – п’ять балів з 11 можливих. У відповіді на запит "Чесно" повідомили, що через хакерську атаку відбувається наповнення нового тимчасового сайту. Фактично дані за попередні періоди роботи були втрачені, тому нинішня оцінка є низькою.

На початку повномасштабного вторгнення низка органів державної влади та місцевого самоврядування невиправдано обмежила доступ громадян до інформації та публічних даних. Однак на вимогу громадськості й журналістів центральні органи та місцева влада розпочали відновлення доступу до інформації. 

Міські та облради мають повноваження для вирішення значного переліку питань, що впливають на життя громадян. Тому відкритість їхньої роботи є першим кроком до налагодження діалогу на місцях. В умовах війни і нових загроз якісна взаємодія суспільства та влади має особливе значення. Як демонструє дослідження місцевих петицій, громадяни активно використовують інструменти участі та найчастіше порушують питання, які є суспільно значущими й потребують реакції місцевих рад. Відкритість роботи в цій темі – запорука ефективного управління.

Відкритість роботи органів місцевого самоврядування та центральної влади є запобіжником для спроб узурпації влади, внесення до законодавства корупційних та дискримінаційних норм, зниження рівня залученості громадян до прийняття рішень тощо. В умовах повномасштабної війни довіра громадян до влади набуває особливого значення, а отже і подальше підвищення рівня відкритості роботи є обов’язком влади.

Нагадаємо, що зять убитого мера Гостомеля Ростислав Скуратівський організував на Київщині антиукраїнську проросійську мережу.

Скриншот відповіді Київської облради на запит «Чесно»

Рейтинг прозорості місцевих рад. Хто пасе задніх у 2024 році? фото 7

Рейтинг прозорості місцевих рад. Хто пасе задніх у 2024 році? фото 8

Рейтинг прозорості місцевих рад. Хто пасе задніх у 2024 році? фото 6

Читати "Моя Київщина" у Telegram