#

Під Києвом село без аптеки та освітлення перетворилося на сучасний населений пункт (ФОТО)

15.08.2020 11:20
Під Києвом село без аптеки та освітлення перетворилося на сучасний населений пункт (ФОТО)
Фото з місця події

Декілька років тому село Святопетрівське Києво-Святошинського району було занедбаним, але все змінилося

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "weekend.today".

Зараз село має спортивні та дитячі майданчики, банкомати та магазини, кав'ярні, престижну школа мистецтв, нова амбулаторію та фонтан.

Тому журналісти вирішили поїхати в село та розпитати сільського голову Антона Овсієнка про секрети такого успіху.

Сільський голова розповів, що дуже важливо доносити до людей потребу у тому чи іншому проєкті, бо якщо у людини немає дітей, або діти та онуки вже дорослі, її мало цікавить будівництво нового корпусу дитячого садочка. Але вона хоче, щоби поклали асфальт на вулиці, де вона проживає. За його словами, задача місцевої влади, депутатського корпусу — доносити інформацію до мешканців, говорити про пріоритетність завдань.

Далі Овсієнко розповів, що дуже складно ра різні проєкти знаходити джерела фінансування.

Дехто вважає, що у нас тут майже такі ж бюджети, як у міста Києва, то чого ж ми не можемо будувати одночасно нову школу, корпус для садочка та ще кілька об'єктів? На жаль, це неможливо. Бюджет Святопетрівської сільської ради у 2019 році складав 42 мільйони гривень. З цих же коштів маємо утримувати сільську раду та комунальні підприємства, сплачувати комунальні послуги, оплачувати вуличне освітлення по селу та інше. Тож доводиться залучати кошти з інших джерел. Скажімо, минулого року ми залучили 36 мільйонів субвенцій, - зазначає Овсієнко.

Також сільський голова розповів, що для буль-якої проблеми в селі вони підходили серйозно та шукали усі можливі варіанти для вирішення.

Зокрема сказав, що раніше сміття зі Святопетрівського вивозили силами комунального підприємства, але зростання населення сприяло більшеню сміття, яке вони вже не могли вирозити власними силами і тому провели невеличку реформу. Оголосили тендер, його виграла французька компанія VEOLIA.

Встановили контейнери, облаштували майданчики, куди можуть виносити сміття і жителі багатоповерхівок, і мешканці приватного сектору. Кошти за цю послугу доплачує сільська рада. Розробили спеціальну програму: приватний сектор отримує спеціальні мішки для сміття кубатурою 110 літрів, мішок вартує 29 гривень. У вартість входить і сам мішок, і вивіз сміття, і його утилізація. Вивозимо раз на тиждень, - розповідає сільський голова.

На кінець Овсієнко  зазначив, що у селі працює сучасне вуличне освітлення, облаштовані зупинки громадського транспорту. По всій території населеного пункту встановлені кабінки біотуалетів, урни для сміття, вказівники, знаки дорожнього руху, а також у рамках програми "Безпечне Святопетрівське" не тільки встановили камери, а й створили громадське формування "Департамент охорони".

Також нагадаємо, що 10 серпня у селі Засупоївка Яготинського району рейдери вдерлися на територію ТОВ ВАК "Нова технологія" та захопили його.


Читати "Моя Київщина" у Telegram