#

Під Києвом пронеслося кілька смерчів (ВІДЕО)

19.06.2018 06:41
Під Києвом пронеслося кілька смерчів (ВІДЕО)

Смерчі пронеслися над каскадом Святошинських озер, неподалік від Новобіличів Київської області

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Громаду Київщини".

"Я фарбував стіни в квартирі і милувався видом з вікна. Мало не впав, коли побачив вдалині над озерами смерчі. Їх було всього три. Все три не встиг зняти, два як розчинилися в озері, але один вдалося зняти на відео. Цей смерч був найбільший. Він значно вище наших будинків ", - розповів місцевий житель Олександр.

Дане явище прокоментував директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда. Він повідомив, що смерч - рідкісне і не прогнозоване явище, особливо для Київської області. "Для появи смерчів потрібно кілька чинників: висока температура, дуже висока вологість повітря, насиченість атмосфери вологою і сприятливі синоптичні процеси. Вони виникають в тих місцях, де є цей комплекс сприятливих факторів. При виникненні 100 подібних ситуацій, тільки в одному виникає таке явище. Тому прогнозувати його практично неможливо, але за рахунок сучасних радарних технологій його можна супроводжувати ", - підкреслив Кульбіда.

Крім того, він зазначив, що в Україні спостерігаються смерчі в різних регіонах, але всі вони - не вище 3-го рівня. "Найбільша їх повторюваність спостерігається уздовж Дніпра - в Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській, Черкаській, Київській області, а також на заході - у Волинській, Рівненській та Львівській областях. Якщо все торнадо або смерчі діляться на категорії з 5 класів, то у нас вище 3 -го ніколи їх не було. Тому вони не такі масштабні і не такі руйнівні, як в США ", - розповів директор гідрометцентру.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: