#

Погляди ставищанина Максима Славінського не втратили своєї актуальності до сьогодні

23.11.2021 12:00
Погляди ставищанина Максима Славінського не втратили своєї актуальності до сьогодні
Максим Славінський

Сьогодні, 23 листопада, вшановують річницю смерті українського громадсько-політичного діяча із Ставища Максима Славінського

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на сторінку "Історична правда".

Глава дипломатичної місії Української Народної Республіки Максим Славінський народився 24 серпня 1868 року, а помер 23 листопада 1945 року. Проте, його суспільно-політичні погляди є актуальними, як і 100 років тому.

У 1919 році у місті Прага Максим Славінський дав інтерв'ю для газети Народні лісти, у якому він назвав українців останньою стіною проти більшовиків, із якими вже два роки тривала війна. Він продовжив:

Ми хотіли б, щоб Українська Республіка була визнана і щоб нам допомогли по можливості зброєю і боєприпасами. Вояків і хліба ми маємо достатньо. Ми вже двічі виганяли більшовиків і зараз вже виганяємо їх втретє.

Пан Славінський прокоментував тодішню ідею відновлення Росії:

Що стосується ідеї про відновлення Росії, то для українців нині Росія не існує, оскільки зараз це руїна, де було знищено все, де не існує ні належних державних органів, ні судів, ні політичного життя, ні торгівлі та промисловості, ні навіть інтелігенції.

У 1937 році у Парижі Максим Славінський виступив із закликом:

Геть від Москви, від будь-якої Москви – червоної і білої; від будь-якого режиму – царського, більшовицького і демократичного; від будь-якої імперської єдності, – зовнішньої та внутрішньої. Геть від Росії взагалі!

Нагадаємо, що Ставищенська селищна рада продає тубдиспансер (село Розкішна), аптеку (село Красилівка) та амбулаторію (село Журавлиха).

Читати "Моя Київщина" у Facebook