#

Понад 900 об'єктів культурної спадщини України знищені або пошкоджені через війну

01.03.2024 18:14
Понад 900 об'єктів культурної спадщини України знищені або пошкоджені через війну
Фото з мережі інтернет

Повномасштабне вторгнення росії в Україну призвело до пошкодження або знищення понад 900 об'єктів культурної спадщини України

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на Офіс Генерального прокурора.

Генпрокурор Андрій Костін під час міжнародної конференції U4J. United for Heritage заявив, що значна частина злочинної політики росії спрямована на намагання стерти українську національну ідентичність та культуру.

Повномасштабне вторгнення вже призвело до пошкодження або знищення понад 900 об'єктів культурної спадщини. Оцінки збитків, завданих війною культурі України, сягають 19 мільярдів доларів США. Генпрокурор повідомив, що наразі здійснюється понад 60 розслідувань щодо злочинів проти культурної спадщини. 

Під час зустрічі учасники оголосили про намір створити в Україні спеціальний державний реєстр, куди будуть внесені всі об'єкти культурної спадщини, що були зруйновані або пошкоджені в результаті російської агресії. Цей реєстр стане одним із інструментів для визначення обсягу компенсацій від Російської Федерації

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський заявив, що Україна за час повномасштабної війни втратила 31 тисячу військових.

Читати "Моя Київщина" у Facebook