#

Попри війну співпраця між Фукусімою та Чорнобилем продовжується

24.08.2022 13:40
Попри війну співпраця між Фукусімою та Чорнобилем продовжується
Фото з місця події

Нещодавно, 19 серпня, пройшла нарада у режимі онлайн за участю представників японської та української сторін щодо продовження японської урядової програми "SATREPS"

Як повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на сторінку "Державне агентство України з управління зоною відчуження" у Facebook, реалізується програма "SATREPS" за сприяння Японського Агентства Міжнародного Співробітництва (JICA). Вона є частиною глобальної програми японського уряду "SATREPS".

Проте, російське вторгнення на територію України 24 лютого 2022 року зупинило дослідницьку діяльність на території Чорнобильської зони відчуження.  Також агресор викрав та знищив значну частину науково-дослідницького обладнання підприємств та установ, що належать до сфери управління ДАЗВ. Саме тому, співпраця між українськими та японськими інститутами стає навіть більш актуальною у такі складні часи.

Під час наради голова ДАЗВ, Євген Крамаренко, щиро подякував Університет Фукусіми за постачання дослідницького обладнання, яке підрядник Інституту радіоактивності навколишнього середовища Фукусімського Університету, Олег Бражій, передав директору ДСП "Екоцентр", Сергію Кірєєву, а саме 9 дозиметрів-радіометрів альфа-гамма- бета та гамма-бета випромінювання, а також 40 індивідуальних дозиметрів DKG-21, котрі вже завтра будуть використовуватися для вимірювань на території Чорнобильської зони відчуження.

Зі словами підтримки, подяки та надією про подальшу співпрацю на онлайн-нараді виступив посол України в Японії, Сергій Корсунський, а також його японський колега Matsuda Kuninori.

У нараді також взяв участь директор Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, Олександр Галущенко.

Закупівля та постачання обладнання Фукусімським Університетом планується продовжуватися до кінця 2022 року.

Нагадаємо, що 11 серпня було відновлено ліцензії на основні види діяльності ДСП "Чорнобильська АЕС" та  ДСП "ЦПРРВ".

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: