#

Російські "Руслани" як компенсація за взірвану у Гостомелі "Мрію" можуть передати Україні

15.08.2023 18:00
Російські "Руслани" як компенсація за взірвану у Гостомелі "Мрію" можуть передати Україні
АН-124 у Канаді

Літаки АН-124 російської компанії "Волга-Днепр", які застрягли в аеропортах Канади та Німеччини, можуть передати Україні

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на статтю видання "Економічна правда".

Повідомляється, що вже другий рік на аеродромі в Торонто простоює арештований Ан-124 "Руслан" російської компанії "Волга-Днепр". За розміром та потужністю цьому літаку нема рівних на світовому ринку вантажних перевезень. У радянські часи виготовили 55 "Русланів", половина з яких активно літає. Після розпаду СРСР українське ДП "Антонов" успадкувало сім таких суден.

Зараз підприємство разом з Мін’юстом та МЗС робить усе, щоб суттєво збільшити український парк Ан-124, конфіскувавши один російський "Руслан" у Канаді і ще три – в Німеччині.

У матеріалі зазначається:

Поки що ці російські літаки стоять на аеродромах, збирають пил та борги за паркування, однак Україна може змусити їх працювати на відбудову і допомогти зміцнити обороноздатність Європи. Унікальні українські судна багато років возять військові вантажі для НАТО. Зараз Європа переозброюється, тож потреба в таких перевезеннях значно зросла.

Згідно даних канадського видання  blogTo, російська компанія "Волга-Днепр" має платити щодня 1 065 дол за простій літака. Зараз борг за паркування становить 560 тис дол. Також у Німеччині наразі простоюються  ще три Ан-124 компанії "Волга-Днепр".

Наразі Україна консультується з канадцями та німцями щодо можливості конфіскації, або ж передавання літака. Втім виникає багато проблем, зокрема, й на законодавчому рівні.

Найліпшим варіантом у цій ситуації може стати передача чотирьох літаків Україні, а згодом "Авіалініям Антонова":

Тоді виграють усі, крім Росії. "Волга-Днепр" та "Антонов" багато років мали спільний контракт на перевезення військових вантажів НАТО за програмою SALIS. Однак у 2018 році росіяни вийшли з проєкту, а з 2022 року їх літакам заборонено літати в країнах G7.

У матеріалі також наголошують на важливості цих літаків як для України, так і для союзників:

Франції, Німеччині та низці інших країн потрібен надійний перевізник із солідним парком літаків, а знайти судно для важких воєнних та гуманітарних вантажів непросто. Плече може підставити "Антонов", узявши на себе ці перевезення.

Нагадаємо, що СБУ оголосила про підозру лідеру забороненої комуністичної партії України Петру Симоненку та провела в його маєтку в селі Березівка біля Макарова обшук.

Читати "Моя Київщина" у Facebook