#

Славутич за підтримки ЄС підвищує енергоефективність (ФОТО)

30.11.2018 14:45
 Славутич за підтримки ЄС підвищує енергоефективність (ФОТО)

В період з 22 по 23 листопада у Києві пройшла конференція країн Східного партнерства "Муніципалітети – за стале зростання", яка проходила в рамках проекту ЄС "Угода мерів – Демонстраційні проекти" участь в якій взяв мер Славутича Юрій Фомічев

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на прес-службу ініціативи Європейського Союзу "Угода мерів — Демонстраційні проекти".

Близько 400 представників державної влади, місцевого самоврядування і делегати з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та України разом з представниками Європейської комісії обговорювали роль місцевих органів влади у виявленні та вирішенні викликів сталого розвитку, економічної стабільності та зміни клімату.

Одна із тем конференції була присвячена підвищенню енергоефективності українських міст. Міський голова Славутича Юрій Фомічев поділився успішним досвідом розв’язання цієї проблеми. Він розповів, як за останні кілька років у місті відбулися істотні зміни в енергоспоживанні. Славутич – це молоде містечко Київської області із населенням у 25 тисяч мешканців, що було зведено у зв’язку з аварією на Чорнобильській АЕС.

2000 року після припинення роботи ЧАЕС, яка давала 8000 робочих місць і 90% бюджету міста, жителі Славутича були змушені перебудувати своє економічне життя. В результаті у місті сформувався значний і стабільний сектор малого і середнього бізнесу, що забезпечує третину надходжень до бюджету. Так само і після 2014 року, коли різко зросли тарифи на енергоресурси, місто взяло рішучий курс на теплову модернізацію житлово-комунальної інфраструктури.

Міська адміністрація Славутича була в числі перших підписантів "Угоди мерів" – ініціативи ЄС, учасники якої добровільно зобов’язуються зменшити викиди вуглекислого газу щонайменше на 30% до 2030 року. Досягти такого показника можна через впровадження заходів, які підвищують енергоефективність і знижують, насамперед, споживання теплової енергії на основі традиційних джерел тепла (газу і вугілля).

В рамках "Угоди мерів" Славутич отримав грант на комплексну термомодернізацію двох об’єктів муніципальної власності: дитячого садка і школи.  В обох будівлях утеплили стіни, замінили вікна, вентиляцію та освітлення, створили систему рекуперацію – усі ці заходи скоротили споживання теплоенергії на понад 50%. Юрій Фомічев підкреслив, що досягти в пілотному проекті настільки високих результатів  вдалось завдяки спільній роботі європейських та українських експертів і проектувальників, а також спеціалістів, які представляли надійних виробників енергоефективної продукції. Звісно, можна найняти виконавців і зробити все самому, але без ретельного технічного контролю з боку експертів заходи теплової модернізації  не дадуть своїх максимальних результатів.

Підписуйтесь на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

При адміністрації міста було створено департамент енергоменеджменту. Там працюють дві людини, що пройшли фахове навчання. Щоденно спеціальними приладами вони моніторять енергоспоживання кожного муніципального об’єкта в місті. Найважливіші показники, що їх цікавлять, – це загальний обсяг споживання тепла і час, на який припадає пік вжитку теплової енергії. Славутич, як і решта міст в "Угоді мерів", повинен реалізовувати "План дій сталого енергетичного розвитку", і постійний моніторинг потрібен, щоб знати, наскільки прогрес міста відповідає пунктам плану. Останні моніторинги в Славутичі засвідчили, що все йде за планом. Крім цього, оптимізація енергоспоживання на основі результатів роботи департаменту економить близько 10% теплоенергії. Утримання двох спеціалістів не позначається відчутно на витратах міського бюджету, але зрештою дає суттєві заощадження.

Ще один напрям в підвищенні енергоефективності – це зміна мислення містян, формування нових звичок у споживанні енергоресурсів. У Славутичі найефективнішими провідниками змін стали діти. Після уроків на тему енергоефективності в дитсадках і школах діти вдома діймають батьків запитаннями на кшталт того, чи енергоефективні у них лампочки, або роблять зауваження, якщо з крану намарно тече вода. І на дорослих найліпше діє саме повчання їхніх дітей.

Хтось може засумніватись в тому, що досвід Славутича можна повторити в інших містах. Адже на самому початку Славутич отримав міжнародний грант від Європейського Союзу, а на всі міста грантів не вистачить. Однак варто пам’ятати: в Україні діє ще кілька міжнародних донорських програм, що також дають гранти або кредити з низькими процентними ставками. Водночас є успішна програма "теплих кредитів" і локальні міські програми фінансування енергоефективних заходів. Отже, в Україні є сприятливі фінансові можливості для масштабного зростання енергоефективності в житлово-комунальній сфері. І приклад таких міст, як Славутич, може слугувати дороговказом.

Довідкова інформація

Програма ЄС "Угода мерів – Демонстраційні проекти" (COM-DEP) була створена на рівні Європейської Комісії, як відповідь на виклики, що стоять перед невеликими (до 200 тис. населення) містами-підписантами загальноєвропейської ініціативи "Угода мерів" в країнах Східного партнерства в контексті відсутності або неналежного рівня власного технічного та фінансового потенціалу для впровадження Планів дій для сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР). Метою даної програми є належне супроводження професійної Командою Підтримки впровадження проектів у відібраних містах у рамках представлених ними планів дій. 

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: