#

Смірнова і компанія повинні бути покарані за обвал спорткомплексу у Вишневому, - активісти

14.12.2018 06:23
 Смірнова і компанія повинні бути покарані за обвал спорткомплексу у Вишневому, - активісти
Круглий стіл у прес-центрі інформаційного агентства "Українські Новини"

Подія, що сталася на початку грудня у Вишневому, ледь не призвела до страшних наслідків – лише дивом не загинули діти та працівники школи. Тому в рамках круглого столу : "Обвал спорткомплексу у Вишневому: як через корупцію діти опиняються у небезпеці", що відбувся вчора 13 грудня, експерти обговорили те, хто ж має понести за це відповідальність. Захід був організований громадською організацією "Об’єднання регіонального розвитку", яка займається проблемами Київської області

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із посиланням на "Українські Новини".

Учасники круглого столу намагалися розібратися в тому, хто ж насправді повинен понести покарання за цей інцидент.

"Через годину після руйнування покрівлі я був в районному відділенні поліції і спостерігав за тим, що відбувається. На сьогоднішній день підозру пред'явлено трьом технічним фахівцям, які самі приїхали на об'єкт. І я сподіваюся, що слідство доведе їхню провину - вона напевно є, але в тому обсязі, в якому вона існує ", - розповів активіст громадської організації "Народна Рада" Ігор Гришачев.

Він назвав спроби районної влади звинуватити у всьому технічних фахівців способом уникнути власної відповідальності.

"Можливо, якась організація допустила помилки в розрахунках. Але нагляд за будівництвом вели державні органи. Проект проходив експертизу до того, як було отримано дозвіл на будівництво від Державної архітектурно-будівельної інспекції. Є замовник. Це команда районної адміністрації. Відділ освіти - це структурний підрозділ апарату районної державної адміністрації. Тому я впевнений, що повинна понести покарання і керівник райдержадміністрації", - прокоментував активіст.

За його словами, жоден тендер на освоєння бюджетних коштів не проходив за участю випадкових компаній, а перемогу в торгах отримують одні і ті ж компанії.

"Що стосується конструкції спортивного комплексу. Та конструкція, яка реалізована - це найпрогресивніша конструкція з усіх в світі на сьогоднішній день. Цей зал був одним з кращих в Україні. Ця конструкція була обрана, тому що так будуються сучасні об'єкти: багато повітря, мало опор, великий простір, яке дозволяє організувати трибуни", - підкреслив активіст.

Підписуйтеся на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

Він зазначив, що в монтажі брали участь спеціалізовані субпідрядники.

"Поки є версія, що були допущені помилки при реалізації конструкторських рішень", - повідомив Гришачев.

Депутат Києво-Святошинської районної ради Сергій Возний підкреслив, що на кожному етапі реалізації проекту існує контроль. При цьому етап експертизи проекти переважно проходять без порушень. За словами Возного, в основному відмивання коштів відбувається на етапі безпосередньо будівництва. Він також зазначив, що на рівні районної влади існує систематичний кадровий прокол.

"На цьому рахунку з'явилися мільйони гривень, які, я так розумію, чиновники райдержадміністрації, керівник адміністрації, керівник райради перевели в готівку у підрядника", - підсумував депутат.

Політолог Микола Спірідонов зазначив, що випадки, схожі з обвалом спорткомплексу у Вишневому, в країні не поодинокі.

"За 2 дні до того в Броварах в гуртожитку обвалилася стіна. Там теж були скарги, люди говорили, що будинок в аварійному стані. Міська влада не відреагувала", - сказав він. Оскільки спорткомплекс був недавно введений в експлуатацію і швидко обвалився, Спірідонов не виключив, що при будівництві мала місце службова недбалість і корупція.

"На жаль, в Україні багато де ще може трапитися, тому що чиновники відкривають нові спортивні споруди, нові дитячі майданчики і не піклуються про безпеку", - прокоментував він.

Політолог вважає, що для попередження таких випадків дуже важлива невідворотність покарання за проведення неякісних робіт і введення після цього об'єктів в експлуатацію.

Громадський діяч Микола Греков підкреслив, що звинувачувати в таких діях влади українці можуть тільки себе.

"Народ в цьому випадку є не постраждалими, а співучасниками. Вони вибрали депутатів райради, депутатів сільських рад, мерів", - заявив він.

Греков зазначив, що в системі ProZorrо головним аргументом для перемоги є ціна, що призводить до сумних результатів.

Також Греков закликав в наступному році відповідально поставитися до виборів Президента і Верховної Ради і зажадав покарати всіх чиновників області і району, хто б їх не кришував.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: