#

Спеціально до виборів Сольвар активізував роботу безкоштовного автобусу в межах 91 округу

11.06.2019 05:44
Спеціально до виборів Сольвар активізував роботу безкоштовного автобусу в межах 91 округу
Автобуси Сольвара курсують по округу №91

Автобуси із зображенням кандидата у народні депутати Руслана Сольвара курсують в межах 91 виборчого округу та перевозять пільговиків

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Опору", проїзд в автобусах для людей безкоштовний, а графік маршруту розміщений у Макарівській РДА.

Як повідомляють громадські активісти, у приміщенні Макарівської РДА і районної ради розміщений "Розклад руху автобусів Макарівського району", на якомуі міститься напис "З турботою про вас, Руслан Сольвар", а під самим графіком зображена емблема благодійного фонду "Разом у майбутнє".

Сам автобус із зображенням кандидата у народні депутати Руслана Сольвара та написами "З повагою до вас, Руслан Сольвар" та "Надання безкоштовного проїзду" спостерігач побачив у Макарові.

На сторінці благодійного фонду "Руслана Сольвара "Разом у Майбутнє" значиться, що автобус здійснює рейси у Сквирському, Макарівському та Києво-Святошинському районах

"Відтепер пільговики, вчителі, медики, працівники соціальних служб та решта бюджетників мають змогу дістатися до Києва безоплатно!", - йдеться у повідомленні.

Один із пунктів передвибочої програми кандидата у народні депутати Руслана Сольвара – "Продовжувати роботу соціального проекту "Безкоштовний автобус".

За інформацією з офіційної сторінки фонду у соцмережі, його було засновано 23 жовтня 2011 року, а до реєстру неприбуткових організацій його включено 20 серпня 2012 року. Займається фонд переважно допомогою незахищеним верствам населення, зокрема пенсіонерам, малозабезпеченим сім'ям, закладам та установам, таким як школи, лікарні, інтернати, соціальні заклади. Крім того, сприяє відновленню інфраструктури загального користування на кшталт дороги, електромережі, житлового фонду тощо.

"У даній ситуації може міститися низка ймовірних порушень виборчого законодавства. Перш за все – використання благодійного фонду, в назві якого фігурує прізвище кандидата, для надання безоплатних послуг виборцям, може бути трактовано як непрямий підкуп виборців (ч. 14 ст. 74) Закону України "Про вибори народних депутатів України". Не дивлячись на те, що фонд розпочав свою діяльність ще до початку виборів, на період виборчого процесу варто утриматись від подібних дій, щоб зберегти принцип рівних умов між кандидатами. Крім того, Закон визначає як політичну рекламу, в тому числі й  ту, яка містить прізвища чи зображення (портрети) кандидатів (ч.3 ст. 68), отже вона має фінансуватись з виборчого фонду кандидата, що може бути порушено в описаній ситуації", - говорить координатор спостереження Громадянської мережі "ОПОРА" за виборами у Київській  області Олексій Рєпік.

Також Рєпік наголошує, що в Законі також є заборона на використання прізвищ чи портретів кандидатів у депутати в соціальній чи комерційній рекламі (ч.8 ст.74). Тобто,  портрет та прізвище кандидата на автобусі та на розкладі руху, який розміщений в приміщенні РДА, можуть бути розцінені як агітація, яка до того ж, розміщена з порушенням, оскільки є заборона на розміщення агітації,  як в громадському транспорті (ч.9 ст.74), так і в приміщеннях органів державної влади (ч.3 ст.74).

Відповідно до ч. 6 ст. 68 ЗУ "Про вибори народних депутатів", передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах.

Нагадаємо, що портал "Моя Київщина" детально аналізував діяльність народних депутатів від Київської області, зокрема, Руслана Сольвара у виборчому окрузі №96.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: