#

Стало відомо, чому МАГАТЕ не реагує на загрозливу ситуацію на ЧАЕС

14.03.2022 08:25
Стало відомо, чому МАГАТЕ не реагує на загрозливу ситуацію на ЧАЕС
Фото з мережі Інтернет

Глава Державної інспекції ядерного регулювання України Олег Коріков розповів, що друга особа у МАГАТЕ – це громадянин росії

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Главком".

Олег Коріков вважає, що російські окупанти захопили не лише Чорнобильську АЕС, а й Міжнародне агентство атомної енергетики. Через це МАГАТЕ не має повноцінного доступу до показників роботи атомної станції.

Глава Держатомрегулювання запевнив, що підтримує постійний зв’язок з інспекторами МАГАТЕ та особисто з директором Рафаелем Ґроссі. Олег Коріков розповів:

Ми їх інформуємо про кожну подію на наших об'єктах (ядерних установках та об'єктах з поводження з радіоактивними відходами) відповідно до вимог чинних документів – Конвенції про оперативне оповіщення про ядерну аварію, Конвенції про ядерну безпеку, Об'єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим ядерних паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами, Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Відповідно до цих міжнародних норм ми забезпечуємо зв'язок і передачу даних до МАГАТЕ.

У той же час, поки що, не спостерігається жодних позитивних змін для забезпечення і дотримання базових вимог ядерної та радіаційної безпеки у час, коли росіяни захоплюють ядерні об’єкти України і тероризують увесь світ.

Олег Коріков пояснив, чому це так:

На сьогодні дуже сильний вплив на рішення МАГАТЕ здійснюється з боку рф, оскільки багато росіян працює в МАГАТЕ – серед постійного керівного складу близько 100 осіб. Навіть заступник гендиректора громадянина рф, тобто друга особа в МАГАТЕ – це громадянин росії.

Україна вже звернулася до МАГАТЕ із пропозицією відсторонити громадян країни-терориста від участі у прийнятті рішень щодо українських питань. Коріков повідомив:

Ми навіть наполягаємо відсторонити їх від ознайомлення з документами, які надходять з України до МАГАТЕ. Але поки що рішення не прийнято.

Нагадаємо, що Європейський банк реконструкції та розвитку висловив занепокоєння щодо подій на Чорнобильській АЕС та закликає повернути станцію в безпечну експлуатацію.

Читати "Моя Київщина" у Telegram